Βραζιλία: Εντονη ξηρασία – Μεγάλη μείωση της στάθμης των ποταμών

Από τη ξηρασία υποφέρει η Βραζιλία και η κοιλάδα του Αμαζονίου καθώς η ξηρασία που πλήττει την περιοχή είναι χειρότερη από ποτέ

Η στάθμη των ποταμών στην κοιλάδα του Αμαζονίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με κάποιους μικρούς παραπόταμους να στερεύουν εντελώς, λόγω της χειρότερης στα χρονικά ξηρασίας που πλήττει την Βραζιλία.

Υποχωρεί η στάθμη των ποταμών

Η στάθμη του νερού στον Σολιμόες, έναν από τους ποταμούς που τροφοδοτούν τον Αμαζόνιο οι πηγές του οποίου βρίσκονται στις περουβιανές Άνδεις, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ταμπατίνγκα, μια πόλη της Βραζιλίας στα σύνορα με την Κολομβία.

Στην πόλη Τεφέ, ένας παραπόταμος του Σολιμόες έχει στερέψει εντελώς.

Χωρίς νερό η λίμνη Τεφέ – Νεκρά τα ποταμοδέλφινα

Η κοντινή λίμνη Τεφέ, όπου λόγω της περσινής ξηρασίας πέθαναν περισσότερα από 200 ποταμοδέλφινα, επίσης έχει στερέψει, στερώντας από το σπάνιο αυτό είδος των ροζ θαλάσσιων θηλαστικών το φυσικό τους περιβάλλον.

«Ζούμε μια κρίσιμη χρονιά», δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα εκπρόσωπος της Greenpeace. «Φέτος αρκετοί μήνες έσπασαν το περσινό ρεκόρ» ξηρασίας, πρόσθεσε.

Ξηρασία και δασικές πυρκαγιές

Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος η ξηρασία που πλήττει τη Λατινική Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε χώρες της περιοχής, ενώ μεγάλο μέρος της βλάστησης στη Βραζιλία έχει καταστραφεί.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον, σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα. Είναι εδώ και είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο αναμέναμε», τόνισε ο Μπατίστα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, ertnews.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.