Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και ο τραυματισμός τεσσάρων ατόμων ενεργοποίησε τ’ αντανακλαστικά της Greenpeace. Με αφορμή το συμβάν στους Αγίους Θεοδώρους, το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης χαρακτήρισε «περιβαλλοντική αναγκαιότητα» τη μετάβαση «σε καθαρότερες, ασφαλέστερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» έτσι ώστε αφενός μεν να μην τίθενται «σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια εργαζόμενων» αφετέρου δε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πλανήτη, καθώς «τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να απειλούν το περιβάλλον, το κλίμα και τις ζωές μας».

Η ανακοίνωση της Greenpeace

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace εύχεται από καρδιάς ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες της χθεσινής πυρκαγιάς στο διυλιστήριο πετρελαίου της Motor Oil δυτικά της Αθήνας. Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι μια ακόμη σκληρή υπενθύμιση των επικίνδυνων επιπτώσεων που έχουν τα ορυκτά καύσιμα στον κόσμο μας.

Η χρήση πετρελαίου, ορυκτού αερίου και λιγνίτη όχι μόνο συνεχίζει να εντείνει την κλιματική κρίση, αλλά θέτει σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφει το τοπικό περιβάλλον. Από τις πετρελαιοκηλίδες έως τις πυρκαγιές διυλιστηρίων, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι μια ωρολογιακή βόμβα – συμβάλλοντας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων.

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων καταστροφικών πυρκαγιών και καυσώνων που σπάνε ρεκόρ, γεγονότα όπως αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης. Είναι καιρός να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε σε καθαρότερες, ασφαλέστερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική αναγκαιότητα – πρόκειται για την προστασία της υγείας, της ζωής και του μέλλοντος όλων μας.

Η Greenpeace παραμένει σταθερή στην έκκλησή της για επείγουσα δράση για το κλίμα. Η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι απερίσκεπτη. Είναι καιρός η Ελλάδα και ο κόσμος να μεταβούν σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιο τρόπο και να εξασφαλίσουν έναν βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα. Το μέλλον πρέπει να είναι ανανεώσιμο και δεν χωράει άλλα ορυκτά καύσιμα.