Ερευνητές που φτάνουν στις πιο απρόσιτες γωνιές του πλανήτη με στόχο να τον προστατέψουν για τις επόμενες γενιές

Aπό τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον Αμαζόνιο, η Rolex γιορτάζει τους πόλους, τα βουνά, τα δάση, τιμά τους πρωτοπόρους εξερευνητές που προσεγγίζουν τα πιο απόκρημνα μέρη.

Υπόγειες σπηλιές, απομονωμένες κορυφές και απρόσιτες ζούγκλες, οι εξερευνήσεις σε αφιλόξενα μέρη του πλανήτη έχουν επεκτείνει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, αποκαλύπτοντας κρυμμένα τοπία, σπάνια οικοσυστήματα, υποβρύχιες περιοχές που δεν είχαν εξερευνηθεί προηγουμένως. Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν κάθε άκρη του κόσμου, μελετώντας και συγκεντρώνοντας δεδομένα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της αειφόρας διαχείρισης των φυσικών πόρων, στη διαμόρφωση μίας πιο αποτελεσματικής βιώσιμης στρατηγικής παγκοσμίως.

Από την επάνδρωση των πρώτων εξερευνητών που έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ μέχρι την υποστήριξη τολμηρών περιηγήσεων στη ζούγκλα του Αμαζονίου, η Rolex με το Perpetual Planet Initiative ενθαρρύνει για έναν αιώνα σχεδόν, τους πρωτοπόρους εξερευνητές του κόσμου, στηρίζει αποστολές και τους παρακινεί να φτάσουν πιο μακριά. Σήμερα, αυτό το παγκόσμιο δίκτυο έχει επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, δηλαδή σε έναν κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο, θέλοντας να αναδείξει πόσο αλληλένδετα είναι τα τοπία του και πόσο επιτακτική είναι η προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Rolex έχει καθιερώσει το “Poles, Mountains and Forests Moment” ένα ορόσημο αφιερωμένο σε εκείνους που τολμούν να φτάσουν στις πιο απρόσιτες γωνιές του πλανήτη, με στόχο να τον προστατέψουν για τις επόμενες γενιές. Τους πρωτοπόρους που ηγούνται τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη διαφύλαξη των πιο εντυπωσιακών και απειλούμενων τοπίων του κόσμου, για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Από την κορυφή του κόσμου στη «μεγάλη σπονδυλική στήλη της Αφρικής»

Με την πρώτη θριαμβευτική αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ το 1953, οι Sir Edmund Hillary και Tenzing Norgay απέδειξαν πως τα πάντα είναι εφικτά. Έκτοτε, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη έχουν κατακτηθεί, όμως η εξερεύνηση του κόσμου παραμένει πιο απαραίτητη και επιτακτική από ποτέ. Οι κορυφές των Ιμαλαΐων, οι υπόγειες παγωμένες σπηλιές της Γροιλανδίας, η «καρδιά» της ζούγκλας στον Αμαζόνιο, κρύβουν ανεκτίμητα μυστικά που πρέπει να ανακαλύψουμε. Μελετώντας περιβάλλοντα που απειλούνται, οι ειδικοί μπορούν να καταδείξουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, να αποκαλύψουν διαφορετικές πτυχές της κλιματικής κρίσης, για να δώσουν τρόπους επίλυσης.

Μέσω της πρωτοβουλίας Perpetual Planet Initiative, η Rolex συσπειρώνει εξερευνητές, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους που εργάζονται για τη διατήρηση των πόλων, των βουνών και των δασών, καθώς και για την αδιάσπαστη σύνδεσή τους. Μάλιστα, μεταξύ των ερευνητών που υποστηρίζει, είναι και ο καταξιωμένος Νοτιοαφρικανός οικολόγος Steve Boyes. Ως συνεργάτης του Rolex Perpetual Planet Initiative, ο Boyes μελετά τα ύδατα της Αφρικής κατά μήκος αυτού που ονομάζει ως «μεγάλη σπονδυλική στήλη της Αφρικής», η οποία περιλαμβάνει τα υψίπεδα της Ανγκόλας, όπου και ανακάλυψε τη μεγαλύτερη πηγή νερού της ηπείρου.

Μία πρωτοβουλία που προστατεύει την πιο «ζωτική δύναμη του πλανήτη»

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στα οποία έχει επενδύσει το Rolex Perpetual Planet Initiative με συνεργάτη το National Geographic Society, είναι μία διετής μελέτη του οικοσυστήματος του Αμαζονίου, το οποίο εκτείνεται με περισσότερους από 1.100 παραπόταμους και θεωρείται η ζωτική δύναμη του πλανήτη μας. Στην αποστολή Rolex Perpetual Planet Amazon Expedition συμμετέχουν επτά ομάδες, ενώ όπως ανέφερε και ο Angelo Bernardino, θαλάσσιος οικολόγος και εξερευνητής του National Geographic, «ένωσε διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς, κάτι που έκανε το ταξίδι μας πιο πλούσιο».

Αποστολή τους είναι να ταξιδεύουν στη λεκάνη του Αμαζονίου, από την πηγή του ποταμού στις Άνδεις, μέχρι τις εκβολές του στον Ατλαντικό, με σκοπό να αξιολογήσουν την υγεία του οικοσυστήματος και την ποιότητα των υδάτων. Υπό την καθοδήγηση επιστημόνων και μελών των τοπικών κοινοτήτων, οι ομάδες απαντούν σε καίρια ερωτήματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να προστατεύσουν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος, τον «πνεύμονα» του κόσμου.

Από την εγκατάσταση του υψηλότερου μετεωρολογικού σταθμού στις τροπικές Άνδεις έως τη σχολαστική δειγματοληψία μικροβίων στα νερά των αποψιλωμένων περιοχών της ζούγκλας, η προσπάθεια που πραγματοποιείται από τις ομάδες είναι καθοριστική για την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει η ανθρωπογενής δραστηριότητα στον Αμαζόνιο, αλλά και των συνεπειών που θα έχει μετέπειτα στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Για τον Francesco Sauro «οι σπηλιές μοιάζουν με μικρούς πλανήτες»

Τις τελευταίες δεκαετίες, η αφοσίωση της Rolex στην προστασία των πόλων, των βουνών και των δασών έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο με 55 αποστολές σε 28 χώρες, δηλαδή από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τον Αμαζόνιο. Εκεί, ο Ιταλός σπηλαιολόγος και γεωλόγος, Francesco Sauro, ηγήθηκε μίας αποστολής στις ανεξερεύνητες σπηλιές της κολομβιανής Αμαζονίας. Μαζί με μία ομάδα επιστημόνων και με τη βοήθεια μελών της τοπικής ιθαγενούς κοινότητας Monochoa, διέσχισε τα λευκά νερά και την πυκνή ζούγκλα, για να φτάσει σε σπηλιές που οδηγούν στο… διάστημα.

Ο Sauro, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency) για την εξερεύνηση σπηλαίων στη Σελήνη, θεωρεί πως τα βακτήρια που ευδοκιμούν στο απόλυτο σκοτάδι των σπηλαίων, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αρκετά για την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Όπως αναφέρει, «υπόγεια, χωρίς φως, σε ένα πολύ ήσυχο περιβάλλον για μακροχρόνιες γεωλογικές χρονικές κλίμακες, με ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία, αυτές είναι ακριβώς οι συνθήκες που περιμένουμε να βρούμε στο υπέδαφος του Άρη», ενώ συμπληρώνει, «οι σπηλιές μοιάζουν με μικρούς πλανήτες».

Η αποστολή του Sauro είναι άρτια εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής, δηλαδή ένα «ζωντανό» εργαστήριο στο οποίο συγκεντρώνει πετρώματα και μικροοργανισμούς από στις κρυφές γωνιές των σπηλαίων. «Όταν εισέρχεσαι σε μια σπηλιά», αναφέρει, «εισέρχεσαι σε ένα είδος αρχείου του χρόνου, οπότε όλα είναι διατηρημένα και μπορείς να σκάψεις βαθιά στο παρελθόν για να δεις πώς εξελίχθηκε η ζωή, πώς σχηματίστηκαν τα ορυκτά, πώς έχει αλλάξει το κλίμα».

Στο όρος Λόγκαν για κομμάτια πάγου με 30.000 χρόνια κλιματικής ιστορίας

Πάνω από 8.000 χιλιόμετρα μακριά εκτείνεται το Όρος Λόγκαν, η υψηλότερη κορυφή του Καναδά και δεύτερη ψηλότερη στη Βόρεια Αμερική. Λόγω του υψομέτρου και των καιρικών συνθηκών, είναι από τα λίγα μέρη που ο πάγος δεν λιώνει τους καλοκαιρινούς μήνες, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ικανοποιητικό κλιματικό αρχείο. Πρόσφατα, η κλιματολόγος Alison Criscitiello ηγήθηκε το Rolex Perpetual Planet Mount Logan Expedition του National Geographic και του Rolex Perpetual Planet Initiative, μία δεκαήμερη αποστολή στην παγωμένη πλατφόρμα, περίπου 6.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκείνη και η ομάδα της, η οποία αποτελείται από κορυφαίους ειδικούς, συνέλεξαν πυρήνες, δηλαδή δείγματα πάγου 327 μέτρων, ένα εύρημα που μπορεί να περιέχει έως και 30.000 χρόνια κλιματικής ιστορίας. Η αποστολή της Criscitiello έχει επεκτείνει την έρευνα σε περισσότερα γεωγραφικά πλάτη, ενώ μόλις αναλυθούν οι πυρήνες πάγου και συγκεντρωθούν τα δεδομένα, θα υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα χρόνια.

Με σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του 1930, η Rolex ενθαρρύνει τους πιο τολμηρούς εξερευνητές, γράφοντας ιστορία με συμπράξεις όπως η εξοπλιστική υποστήριξη της πρώτης αποστολής που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ. Έχοντας προσφέρει ένα πλούσιο έργο στην εξερεύνηση με στόχο την ανακάλυψη, η εταιρεία έχει αλλάξει κατεύθυνση και στηρίζει την εξερεύνηση με στόχο τη διαφύλαξη των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη. Επιλέγει να στηρίζει ειδικούς και οργανισμούς που αξιοποιούν την επιστήμη με σκοπό να κατανοήσουν και να επιλύσουν τις παρούσες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.