Για το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «NewsRoom» o αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Το πρόγραμμα για το γρήγορο ίντερνετ αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θα σας πω ένα παράδειγμα. Μια πολυκατοικία είχε το πρόγραμμα Smart Readiness που ήταν η δωρεάν είσοδος της οπτικής ίνας στην πολυκατοικία. Από ‘κει και πέρα όμως έπρεπε να πληρώσεις για να έρθει η οπτική ίνα στο διαμέρισμά σου».

Και συνέχισε: «Τώρα ερχόμαστε με Gigabit Voucher να πληρώσουμε εμείς, έτσι ώστε να έρθει από την πολυκατοικία στο διαμέρισμά σου το γρήγορο ίντερνετ. Επομένως ολοκληρωμένο πακέτο: και να έρθει η οπτική ίνα στην πολυκατοικία και από εκεί να έρθει στο διαμέρισμα του καθενός. Κριτήρια δεν υπάρχουν. Είναι για όλους, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και τις επιχειρήσεις. Επομένως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σημαντικό, το οποίο πάλι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης μερικώς και από το εθνικό μας σκέλος μερικώς επίσης. Είναι ένα πρόγραμμα σημαντικό για όλα τα σπίτια».

Το πρόγραμμα

  • Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών) που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα/υποκατάστημά τους σε κτήρια που βρίσκονται στις Περιοχές Παρέμβασης.
  • Θα επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας επιταγές (Vouchers) για την κάλυψη κόστους απόκτησης της σχετικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση (ενδεικτικά: κόστος εγκατάστασης της οριζόντιας οπτικής καλωδίωσης για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας με την υφιστάμενη κάθετη καλωδίωση, κόστος τερματικού εξοπλισμού, κόστος ενεργοποίησης).
  • Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης Super-Fast Broadband, καθώς και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε εξαιρούμενους τομείς.