Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται η κυπριακή και η ελληνική πλευρά για το έργο του μεγάλου καλωδίου των 2 δισ. ευρώ που θα συνδέει ηλεκτρικά τις δύο χώρες, δίχως ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Το λειψό πράσινο φως στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Η Αθήνα κρατά ακόμη μικρό «καλάθι» καθώς, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου δεν δόθηκε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ, με τη σχετική απόφαση να παραπέμπεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα της μελέτης κόστους – οφέλους του ΑΔΜΗΕ (project promoter του έργου) αναμένεται ότι θα έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Επίσης, το τοπίο παραμένει «θολό» ως προς τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της συμφωνίας για το έργο.
Το μόνο σαφές, σύμφωνα με τις χθεσινές επίσημες δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου είναι πως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενέκριναν την ανάκτηση του κόστους του έργου που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά, με την καταβολή 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήτοι από 1η /1/2025 έως 31/12/2029, ως επιδότηση μιας πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών κατά την κατασκευαστική περίοδο της διασύνδεσης.
Ο κουμπαράς του συστήματος
Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενώ τα κονδύλια θα εκταμιεύονται από τον «κουμπαρά» του συστήματος δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, «το έργο θα συμβάλει στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα συνδέσει το σύστημα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως προς τα υπόλοιπα ανοιχτά «μέτωπα» υπάρχουν μόνο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από κυπριακές πηγές και ΜΜΕ της Κύπρου, που αναφέρουν ότι στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε το premium WACC που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά στο 8,3% και θα ισχύσει για 17 έτη (και όχι για 12 χρόνια) ώστε να καλύψει και την 5ετή κατασκευαστική περίοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Επίσης, επισημαίνουν ότι τη «σφραγίδα» του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι έχει και ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου ισότιμα στις δύο χώρες, δηλαδή 50%-50%.
Αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, για την ώρα, τηρούν σιγήν ασυρμάτου και παραπέμπουν στην αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη
Στην αρχική συμφωνία, ο επιμερισμός του κόστους σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ήταν 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.
Οι πληροφορίες, δεν κάνουν καμία αναφορά στο ζήτημα της εισόδου της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Από την πλευρά τους, αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, για την ώρα, τηρούν σιγήν ασυρμάτου και παραπέμπουν στην αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στην οποία εκτιμούν ότι θα δοθούν κατευθύνσεις σε πολιτικό επίπεδο, δίχως ωστόσο να αναμένουν ανακοίνωση τελικών αποφάσεων για το έργο.
Πηγή: ot.gr