Τέλος (μίας ακόμη) εποχής για το Εθνικό Θέατρο, καθώς η αλλαγή σκυτάλης στην καλλιτεχνική του διεύθυνση με τη λήξη της τριετούς θητείας του Γιάννη Μόσχου, είναι αναπόφευκτη. Μετά από μια εξαιρετική, ομολογουμένως, παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα σεζόν 2024-25, στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ανακοίνωσε την αποχώρησή του προς το τέλος της συνέντευξης τύπου. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε τέλος στη σεναριολογία που είχε δει το φως της δημοσιότητας.

«Κλείνει ένας κύκλος τριών ετών και ήρθε η ώρα να παραδώσω την σκυτάλη.»

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής, όπου παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θέατρου καθώς και πλήθος συντελεστών των νέων παραγωγών της Πρώτης Σκηνής της χώρας, όπως και δημοσιογράφων, ο κ.Μόσχος είπε: «Η θητεία μου ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρέθηκα στο τιμόνι του Εθνικού. Ήταν τρία χρόνια πάρα πολύ έντονα.

Στεναχώριες, άγχος, ξενύχτια, δυσκολίες, προβλήματα, λάθη, αστοχίες αλλά και μεγάλες συγκινήσεις και πολύ μεγάλες χαρές. Κλείνει, λοιπόν, ένας κύκλος τριών ετών και ήρθε η ώρα να παραδώσω την σκυτάλη. Πρόθεσή μου είναι μην διεκδικήσω την ανανέωση της θητείας μου. Θα είμαι εδώ στο πλάι του επόμενου διεθυντή ή της επόμενης διευθύντριας για να βοηθήσω στη μετάβαση.»

Ο Γιάννης Μόσχος στην ανακοίνωση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2024-2025.

Απαντήσεις δεν πήραμε για την επόμενη ημέρα στο Εθνικό Θέατρο μετά την απόφαση του Γιάννη Μόσχου να μην διεκδικήσει νέα τριετία στο τιμόνι του Εθνικού. Τα ερωτήματα που ετέθησαν στον υφυπουργό σχετικά με το αν η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προτίθεται να προχωρήσει στην πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή με απευθείας ανάθεση ή προκήρυξη διαγωνισμού, δεν απαντήθηκαν.

Ωστόσο, ο Γιάννης Μόσχος έκανε τον από σκηνής απολογισμό του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η περσινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για το Εθνικό Θέατρο με τις σκηνές του να γνωρίζουν μεγάλη προσέλευση κόσμου. Τα έσοδα του οργανισμού, χωρίς να υπολογίζονται οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, γνώρισαν σημαντική αύξηση για δεύτερη χρονιά: η αύξηση των εσόδων του οργανισμού ήταν 70% συγκρίνοντας το διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου 2023 έως 10 Σεπτεμβρίου 2024 με το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2022-2023. Η αύξηση αυτή προσεγγίζει το 178%, αν γίνει σύγκριση εσόδων με την προπέρσινη σεζόν 2021-2022. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τα έσοδα του οργανισμού έκαναν ρεκόρ δεκαετίας για το καλλιτεχνικό έτος 2023, από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σημειωτέον ότι φέτος θα δοθεί η δυνατότητα στους θεατές να δουν τις παραγωγές του Εθνικού με μειωμένη τιμή και περιορισμένο χρονικό διάστημα – το  πρώτο Early Bird ανοίγει την Πέμπτη 19/9 από τις 12.00 το μεσημέρι και λήγει μία εβδομάδα αργότερα στις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ για το δεύτερο Early Bird θα γίνουν αργότερα ανακοινώσεις.

Το Εθνικό Θέατρο έχει να αντιμετωπίσει τον χειμώνα που μας έρχεται και μια άλλη μεγάλη πρόκληση. Τον Ιανουάριο του 2025 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκβάθρων ανακαίνιση της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο REX. Ένα έργο, που σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντασσόμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, όπως είπε ο Γιάννης Μόσχος, και οι τρεις σκηνές του REX θα κλείσουν, προσωρινά, από τα μέσα Ιανουαρίου του 2025 μέχρι και τα τέλη του έτους. Το καλλιτεχνικό έργο του Εθνικού θα συνεχίσει απρόσκοπτα, είτε αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτιριακές δομές του κτιρίου Τσίλλερ και του συγκροτήματος «Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά» είτε χρησιμοποιώντας χώρους εκτός Εθνικού (έχει σχεδιαστεί συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική της Σκηνή, συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου, καθώς και θα στεγαστούν παραγωγές στο θέατρο «Χώρος» στον Βοτανικό).

Ο Γιάννης Μόσχος, λοιπόν, αποχωρεί από το τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση από την Έρι Κύργια, η οποία διατέλεσε προσωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια, μετά το «σκάνδαλο Δημήτρη Λιγνάδη» (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής) και αφού προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη θέση από το ΥΠΠΟ.

Στον αποχαιρετισμό του ο κ. Μόσχος σημείωσε επίσης: «Ονειρευτήκαμε ένα θέατρο εξωστρεφές, ‘’φωτεινό’’, συμπεριληπτικό. Πιστεύω ότι δεν προδώσαμε τα όνειρά μας. Σας προσκαλούμε να ονειρευτείτε και φέτος μαζί μας. Σας περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας ‘’Έναν Κόσμο Ανοιχτό’’.»

Αναμένουμε τη συνέχεια.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Εθνικού Θέατρου για τη νέα σεζόν

Με 17 νέες παραγωγές και δυο επαναλήψεις, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του τη θεατρική περίοδο 2024-25. Με εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας αλλά και πρωτότυπα έργα νέων δημιουργών, με σύγχρονη ματιά σε κλασικές δραματουργίες αλλά και αφιέρωμα στο νεοελληνικό έργο, με τολμηρές προσωπικές αφηγήσεις, αλλά και παραστάσεις που θίγουν κρίσιμα κοινωνικά θέματα, η Πρώτη Σκηνή της χώρας παρουσιάζει το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα οραματιζόμενη έναν Κόσμο Ανοιχτό.

Κτήριο Τσίλλερ-Κεντρική Σκηνή

GOODBYE, LINDITA (σε επανάληψη) Σύλληψη-Σκηνοθεσία:Μάριο Μπανούσι Από 16/10/24

ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ του Μπέρτολτ Μπρεχτ Σκηνοθεσία:Στάθης Λιβαθινός Από 28/11/24

ΦΑΟΥΣΤ του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης Από 13/3/25 Κτήριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ των Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Ευτυχιάδου, Νεφέλης Μαϊστράλη Σκηνοθεσία:ΕλένηΕυθυμίου Από 13/11/2

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ του Μάθιου Λόπεζ Σκηνοθεσία:Γιάννης Μόσχος Από 7/2/25 Κτήριο Τσίλλερ-Πλαγία Σκηνή

Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΖΩΗ του Γιάννη Μαυριτσάκη Σκηνοθεσία:Γιάννης Μαυριτσάκης Από 27/3/25

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ του Μολιέρου Σκηνοθεσία:Αλέξανδρος Μυλωνάς Από 30/10/24 Θέατρο Χώρος

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΠΡΟΚΟΡΑΚΑΣ του Αλέξη Σολομού Σκηνοθεσία:Έλενα Μαυρίδου Από 20/11/24

Η ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ! τουΓιώργου Καπουτζίδη Σκηνοθεσία:Κατερίνα Μαυρογεώργη Από 5/2/2

Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Θέατρο REX-Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Η ΛΥΓΕΡΗ του Ανδρέα Καρκαβίτσα Διασκευή:Ειρήνη Μουντράκη Σκηνοθεσία:Ειρήνη Λαμπρινοπούλου Από24/10/24

ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ Σύλληψη-Σκηνοθεσία:Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος Από 12/12/24

«Σχολείον της Αθήνας»–Ειρήνη Παπά

ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Χένρικ Ίψεν Διασκευή-Σκηνοθεσία:Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος Από26/2/25

ΠΑΝΔΩΡΑ Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ουίτσι Από 14/5/25

Μικρό Εθνικό

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Θέατρο Rex-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ της Ζωρζ Σαρή Διασκευή-Σκηνοθεσία:Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου Από 19/10/24

Κτίριο Τσίλλερ – Αίθουσα Εκδηλώσεων

Ο ΝΙΛΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ, Η ΛΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΙ Κείμενο-Σκηνοθεσία:Ηλίας Κουνέλας Από 22/1/25

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Θέατρο Rex-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ της Μαρίας Ζαβάκου Σκηνοθεσία:Γιολάντα Μαρκοπούλου Από 5/11/24

Συμπαραγωγές – Συνεργασίες

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΜΑΤΑΡΟΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙZONTA Κείμενο:Έλσα Ανδριανού Σκηνοθεσία:Θοδωρής ΑμπαζήςΜουσική:Θοδωρής Αμπαζής, Νίκος Κυπουργός Από 14/12/24 Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου

PHILOXENİᾹ της Αλεξάνδρας Κ* Σκηνοθεσία:Μαρία Μαγκανάρη Από 19/2/25 Σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης–Κάρολος Κουν

Θέατρο Χώρα

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΟΣ (σε επανάληψη) του Χρήστου Βακαλόπουλου Σκηνοθεσία:Γιώργος Παύλου Από 21/11/24 Σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου