H Ιταλία έχει εκφράσει με ποικίλους τρόπους την αντίθεσή της στην πολιτική της ΕΕ να απαγορεύσει τη διάθεση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, προς όφελος της ηλεκτροκίνησης και η πρωθυπουργός της χώρας G. Meloni, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, επανέλαβε για ακόμα μια φορά αυτό που δείχνει να αποτελεί την πάγια θέση της από τότε που ανέλαβε τα ηνία της γείτονος χώρας.

«Η απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 και εφεξής είναι ένα από τα πλέον προφανή παραδείγματα αυτοκαταστροφικής προσέγγισης. Η προσαρμογή της βιομηχανίας στους κλιματικούς στόχους δεν μπορεί να σημαίνει τη διάλυση ολόκληρων κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια αυξάνοντας τους τόνους για το ζήτημα και παρόλο που αρχικά όταν η συγκεκριμένη απαγόρευση είχε τεθεί προς ψηφοφορία τον Μάρτιο του 2023 από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ιταλία, της οποίας ηγείτο και τότε η G. Meloni, αποφάσισε να απέχει από τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που ελήφθη στην συγκεκριμένη ψηφοφορία από την οποία απείχαν επίσης οι Βουλγαρία και Ρουμανία ενώ η Πολωνία καταψήφισε προβλέπει την πλήρη απαγόρευση διάθεσης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ευρωπαϊκή επικράτεια από το 2035 και μετά με στόχο έως και κατά 55% χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήδη από το 2030, σε σχέση με τα μεγέθη εκπομπών της Ευρώπης το 2021.