5 το πρωί: Οι νέοι Επίτροποι της Κομισιόν – Η πολύνεκρη επίθεση σε μέλη της Χεζμπολάχ – Η μεγάλη φωτιά στη Motor Oil

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους Επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκιά τους για τη νέα Κομισιόν, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αναλαμβάνει εκείνο των βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού. Τουλάχιστον 9 νεκρούς και 2.700 τραυματίες άφησε πίσω της η επίθεση με στόχο τους βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ.

1

Η νέα σύνθεση της Κομισιόν

  • Οι ισορροπίες: Τη νέα σύνθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, για την περίοδο 2024-2029, παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες στο Στρασβούργο. Η πρόεδρος της Κομισιόν όπως φαίνεται κράτησε τις υποσχέσεις της σε όσους τη στήριξαν αλλά επιτυγχάνοντας επίσης σε μία στοιχειώδη ισορροπία μεταξύ ανδρών-γυναικών, βορρά-νότου και όσον αφορά τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.
  • Οι αντιπρόεδροι: Μια διαφοροποίηση αυτής της Επιτροπής, σε σχέση με την προηγούμενη, είναι η ύπαρξη έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων, έναντι τριών της πρώτης επιτροπής φον ντερ Λάιεν. Αναλυτικά, ως αντιπρόεδροι προτείνονται οι Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανία), Επίτροπος για την Πράσινη Μετάβαση, (υπεύθυνη και για το θέμα της Ανταγωνιστικότητας) η Χένα Βίρκουνεν (Φινλαδία), Δημοκρατίας και την Ψηφιακής Τεχνολογίας, η Κάγια Κάλας Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η Ροξάνα Μιρζάτου (Ρουμανία), Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) Επίτροπος Ευημερίας και Βιομηχανικής Στρατηγικής και ο Ραφαέλε Φίτο, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού.
  • Τα επόμενα βήματα: Υπενθυμίζεται ότι κάθε επίτροπος θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν συνεχεία τα μέλη της Επιτροπής να ψηφιστούν από την πλειοψηφία της ολομέλειας των Ευρωβουλευτών, όπως συνέβη και με την πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η διαδικασία θα λάβει χώρα το προσεχές διάστημα, με την νέα Επιτροπή να αναλαμβάνει τα καθήκοντά της πριν το τέλος του έτους.
2

Τουλάχιστον 9 μέλη της Χεζμπολάχ νεκρά μετά από χτύπημα στους βομβητές των μελών της

  • Η επίθεση: Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Χεζμπολάχ το Ισραήλ κατάφερε να ελέγξει τις συσκευές ενδοεπικοινωνίας χιλιάδων στελεχών της, τις οποίες πυροδότησε ταυτόχρονα, σε μια πρωτοφανή επίθεση. Η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η Χεζμπολάχ στον πόλεμο με το Ισραήλ.
  • Ο απολογισμός: Όσον αφορά τον τραγικό απολογισμό της επίθεσης, μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί 9 νεκροί και περίπου 2.700 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και δυο ανήλικα κορίτσια, ένα 10 κι ένα 16 ετών. Δύο πηγές ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ. Εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης έγιναν και στη Συρία, με την τελευταία πληροφόρηση να κάνει λόγο για 7 νεκρούς και 14 τραυματίες.
  • Η ενδοεπικοινωνία: Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν την ισραηλινή πειρατεία. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. Το Ισραήλ όμως κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και σε αυτούς και να ενορχηστρώσει μιας πολύ μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ολονύχτια μάχη για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς στη Motor Oil

  • Σε ύφεση: Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής το απόγευμα της Τρίτης, μετά από τη φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Η φωτιά παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα το βράδυ, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο, δίνοντας μάχη για την πλήρη κατάσβεση της.
  • Τέσσερις τραυματίες: Γύρω στις έξι το απόγευμα ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Συνολικά τέσσερα άτομα, εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, μεταφέρθηκαν σε Θριάσιο και Νοσοκομείου Κορίνθου με ελαφρά εγκαύματα.
  • Η ανακοίνωση: Σε ανακοίνωση της η Motor Oil, διευκρίνισε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στον χώρο των μονάδων διύλισης του νοτίου διυλιστηρίου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και τόνισε πως είναι «από την αρχή του συμβάντος σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τις αρχές.»
4

Οι λεπτομέρειες για το «Σπίτι μου 2»

  • Μεγάλο βάρος από την Κυβέρνηση στο πρόγραμμα: «Πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας για τη στεγαστική κρίση το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Θα ωφελήσει περί τους 20.000 συμπολίτες μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  • Οι δύο νέες διευκολύνσεις: Σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα, η Κυβέρνηση προχωρά σε δύο μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών. Πρώτον, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.
  • Ο απολογισμός του «Σπίτι μου 1»: Επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα έγινε πράξη μόλις τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή του και οι οριστικές υπαγωγές ανήλθαν τελικά σε 9.155, με τις εκταμιεύσεις των σχετικών δανείων να ξεπερνούν πλέον τις 7.100. Το 81% των πιστώσεων χορηγήθηκε σε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
5

Πρεμιέρα γεμάτη γκολ στο Champions League

  • Μεγάλο διπλό για τη Λίβερπουλ: Το Champions League επέστρεψε στη δράση με το ντέρμπι της Λίβερπουλ με τη Μίλαν να ξεχωρίζει. Μόνο που οι reds, με τον Τσιμίκα στη ενδεκάδα τους, μετέτρεψαν την αναμέτρηση σε παράσταση για ένα ρόλο φτάνοντας στη νίκη με 3-1.
  • Εννιάρα η Μπάγερν, δυσκολεύτηκε η Ρεάλ: Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννιά γκολ πέτυχε η Μπάγερν επικρατώντας 9-2 της Ντίναμο Ζάγκρεμπ στο Μόναχο. Την ίδια ώρα η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε 3-1 της Στουτγάρδης πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Με το ίδιο σκορ έφτασε στο τρίποντο και η Γιουβέντους απέναντι στην Αϊντχόφεν.
  • Ματσάρες και σήμερα: Το βράδυ της Τετάρτης θα έχουμε έξι ακόμα παιχνίδια για την πρώτη αγωνιστική του Champions League με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Ίντερ να ξεχωρίζει. Το συγκεκριμένο ματς θα μπορέσετε να το παρακολουθήσετε και από τη συχνότητα του MEGA στις 22.00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.