Οι ΗΠΑ προσέφεραν στους Χούθι διεθνή αναγνώριση εν είδει ανταλλάγματος, προκειμένου να εξασφαλίσει πως το κίνημα ανταρτών της Υεμένης θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα κι εναντίον του Ισραήλ, υποστήριξε ανώτερο στέλεχος τους. Ο εν λόγω άνθρωπος είναι προσκείμενος του Ιράν. Η δήλωση έγινε γνωστή τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Ο ισχυρός αυτός του αξιωματούχου των Χούθι καταγράφτηκε την επομένη της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη, και για πρώτη φορά έπληξε το κεντρικό Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την ενέργεια αυτή.
«Γίνονται πάγια επικοινωνίες, έπειτα από κάθε επιχείρηση που διεξάγουμε», διαβεβαίωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, Χούθι, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Οι επικοινωνίες γίνονται είτε για να διατυπωθούν απειλές ή για να προσφερθούν πειρασμοί. Αλλά μοιάζουν να έχουν παρατήσει την προσπάθεια να πετύχουν κάτι ουσιώδες προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.
Η αντίδραση των ΗΠΑ στον ισχυρισμό των Χούθι
Το γεγονός της αναγνώρισης της κυβέρνησης των Χούθι, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους τον διέψευσαν.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι ο ισχυρισμός είναι «εντελώς» ψευδής.
Δεύτερος αξιωματούχος, που εργάζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως «η προπαγάνδα των Χούθι σπανίως είναι αληθής ή άξια για να ασχολούνται μαζί της μέσα ενημέρωσης». Μάλιστα, έκρινε επίσης πως η κάλυψη όσων λένε βάζει «φενάκη αξιοπιστίας στην παραπληροφόρησή τους».
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επικοινωνούν έμμεσα, μέσω μεσολαβητών. Ενώ παράλληλα, δέχονται απειλές, όπως ότι θα κλιμακωθεί περαιτέρω η δράση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Χούθι. Στο στόχαστρο της Δύσης συμπεριλαμβάνονται και άλλα κινήματα που δρουν για «να υποστηρίξουν» τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η δράση των Χούθι
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει από τον Νοέμβριο δεκάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Τα πλοία κατ’ αυτούς «συνδέονταν» με το Ισραήλ, ή είχαν προορισμό ισραηλινά λιμάνια. Έχουν προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 80 εμπορικά πλοία. Παράλληλα, έχουν βυθίσει δύο, έχουν συλλάβει άλλο ένα κι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τρεις ναυτικούς.
Οι Χούθι, σε πόλεμο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση από το 2014, έχουν κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας. Μέσα σε αυτά δε, συμπεριλαμβάνεται και η πρωτεύουσα, Σανάα.
Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον ενέταξε ξανά το κίνημα στη μαύρη λίστα των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων.