Το Κρεμλίνο δήλωσε, ότι η Meta ζημιώνει τον εαυτό της απαγορεύοντας σε ρωσικά κρατικά ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες της σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι η κίνηση αυτή (στην οποία εκτός από το Facebook ανήκουν το Instagram και το WhatsApp) περιπλέκει τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων της Μόσχας με την εταιρία.

Η Meta ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την απαγόρευση για τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. Σκοπός της είναι να αποφύγει οποιαδήποτε «ενέργεια ξένης παρέμβασης».

Το χρονικό της διαμάχης Meta με Ρωσία

Η απαγόρευση της Meta προς τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία, ανακοινώθηκε λίγες ημέρες, αφού ο Άντονι Μπλίνκεν, είχε καταγγείλει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του μέσου ενημέρωσης Russia Today (RT). Μάλιστα, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακλάδι» των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

«Έπειτα από προσεκτική σκέψη επεκτείναμε τις ενέργειές μας εις βάρος των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το Rossiya Segodnya, το RT και άλλες οντότητες πλέον αποκλείονται από τις πλατφόρμες μας παγκοσμίως εξαιτίας των ενεργειών ξένης παρέμβασης» που επιδίδονται, εξήγησε με ανακοίνωσή της η Meta.

Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που οδήγησαν στην απόφαση της Meta

Πριν 15 ημέρες, οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο τα ρωσικά ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών είναι ποινικές διώξεις και κυρώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Για το τελευταίο έχουν εξαπολύσει πλήθος κατηγοριών εναντίον του Κρεμλίνου.

Το RT ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005. Ταυτόχρονα, θεωρείται από τους Δυτικούς όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Από την πλευρά του, το δίκτυο έχει σχολιάσει ειρωνικά τις αμερικανικές ενέργειες. Έχει κατηγορήσει δε, τις ΗΠΑ ότι το εμποδίζουν να λειτουργήσει σαν δημοσιογραφικός οργανισμός.

Σε ανάρτησή της στο Telegram την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα είχε σχολιάσει: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα στις ΗΠΑ: ειδικός στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».