Η δεύτερη, μέσα σε λίγους μήνες, απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα της Μυστικής Υπηρεσίας να προστατεύσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και να ανταποκριθεί στο δύσκολο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους New York Times η Υπηρεσία δεν ερεύνησε την περίμετρο του γκολφ κλαμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, πριν ξεκινήσει να παίζει ο Τραμπ. Νομοθέτες και αξιωματούχοι της Αστυνομίας αναρωτήθηκαν αν η Μυστική Υπηρεσία διαθέτει τους πόρους και την ικανότητα να εκτελεί επαρκώς τα καθήκοντά της, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τα περιστατικά βίας να αυξάνονται καθημερινά.

Τα δεδομένα του κινητού του 58χρονου Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, πρώην εργολάβου με πλούσιο ποινικό μητρώο, ο οποίος ήθελε νεκρό τον Τραμπ, έδειξαν ότι παρέμεινε 12 ώρες κοντά στο γήπεδο πριν τον στοχεύσει με το τουφέκι του.

«Ο Τραμπ δεν θα έπρεπε να είναι εκεί»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς το απόγευμα της Δευτέρας (16/9), ο Ρόναλντ Λ. Ρόου Τζούνιορ, αναπληρωτής διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας, επαίνεσε τους πράκτορές του που εντόπισαν την κάννη του όπλου να ξεπροβάλλει μέσα από τους θάμνους του γκλοφ κλαμπ και πυροβόλησαν τον Ρουθ πριν προλάβει να πυροβολήσει τον Τραμπ.

«Ο πρόεδρος δεν έπρεπε καν να πάει εκεί» είπε ο Ρόου διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τραμπ να παίξει γκολφ. Και μπορεί ο αναπληρωτής διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας να χαρακτήρισε «αποτελεσματικές» τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι πράκτορες για την προστασία του πρώην Αμερικανού προέδρου, όμως δεν συμφώνησαν μαζί του και άνθρωποι μέσα από το ίδιο του Σώμα. «Η Μυστική Υπηρεσία έχει πρωτόκολλα. Αν εφαρμόζονταν ο ύποπτος θα είχε βρεθεί πριν το περιστατικό» είπε ο επί σειρά εών πράκτορας Μπεθ Σελεστίνι, που προστάτευε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν συνταξιοδοτηθεί το 2021.

Σύμφωνα με τον Ρόου για να μπορέσει η Μυστική Υπηρεσία να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απειλές θα πρέπει το Κογκρέσο να δώσει χρηματοδότηση για επιπλέον προσωπικό, πληρωμή υπερωριών και ενίσχυση των εγκαταστάσεων.

Η στιγμή της σύλληψης του Ράιαν Γουέσλι Ρουθ