Η εταιρεία Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ότι απαγορεύει στα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες της σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της απόφασής της είναι να αποφύγει οποιαδήποτε «ενέργεια ξένης παρέμβασης».
Η απαγόρευση αυτή ανακοινώθηκε λίγες ημέρες, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε καταγγείλει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του μέσου ενημέρωσης Russia Today (RT). Μάλιστα, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακλάδι» των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
«Έπειτα από προσεκτική σκέψη επεκτείναμε τις ενέργειές μας εις βάρος των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Το Rossiya Segodnya, το RT και άλλες οντότητες πλέον αποκλείονται από τις πλατφόρμες μας παγκοσμίως εξαιτίας των ενεργειών ξένης παρέμβασης» στις οποίες επιδίδονται, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Meta.
Οι ενέργειες ΗΠΑ και Ρωσίας που οδήγησαν στην απόφαση της Meta
Πριν 15 ημέρες, οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως, τα ρωσικά ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών είναι ποινικές διώξεις και κυρώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Για το τελευταίο έχουν εξαπολύσει πλήθος κατηγοριών εναντίον του Κρεμλίνου.
Το RT ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005. Ταυτόχρονα, θεωρείται από τους Δυτικούς όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Από την πλευρά του, το δίκτυο έχει σχολιάσει ειρωνικά τις αμερικανικές ενέργειες. Έχει κατηγορήσει δε, τις ΗΠΑ ότι το εμποδίζουν να λειτουργήσει σαν δημοσιογραφικός οργανισμός.
Σε ανάρτησή της στο Telegram την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα είχε σχολιάσει: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα στις ΗΠΑ: ειδικός στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».