Ο καιρός τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα θερμός, με τη θερμοκρασία τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα να σημειώνει ιδιαίτερη άνοδο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο διεξήγαγε έρευνα, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάνω από 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν για τη μελέτη προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μία τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας την τριακονταετίας 1991 με 2020. Στο σύνολο του ελλαδικού χώρου η τάση είναι αυξητική.

Κατά μέσο όρο και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση της αύξησης είναι περίπου 0.05 βαθμοί Κελσίου ανά έτος. Αυτό σημαίνει, πως η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ζέστη για το καλοκαίρι του 2024 έχει σημειώσει πολύ υψηλά ρεκόρ στην Ελλάδα. Ξεπέρασε κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα, αφού υπήρχαν μεγάλα διαστήματα καύσωνα.

Πού σημειώνει η θερμοκρασία τη μεγαλύτερη αύξηση

Η αύξηση παρουσιάζει, όμως, γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Αναλυτικότερα, σε πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα. H τάση της αύξησης τους αγγίζει περίπου τους 0.7 °C ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία εκεί, έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

Αντιθέτως, στις περιοχές της Νότιας Ελλάδας, και κυρίως στην Κρήτη, η τάση της αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Συγκριτικά, αναφέρεται πως στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί ~0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στη Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς.

Τέλος, όπως σημειώνει και το meteo.gr, οι μελέτες αυτές κρίνονται σημαντικές για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, εντοπίζονται πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της.

Υπενθυμίζεται, πως ακόμα και η κλιματική κρίση και η ζέστη έχουν «χτυπήσει» τη Μεσόγειο. Έχει σπάσει ρεκόρ φέτος, αφού καταγράφηκε η υψηλότερη γνωστή της ημερήσια θερμοκρασία.