Κύκλωμα γιατρών και φαρμακοποιών θησαύριζε με εικονικές συνταγογραφήσεις για πανάκριβα φάρμακα, που ζημίωσαν τον ΕΟΠΥΥ με 3,5 εκατ. ευρώ. Το Live News πρόβαλλε βίντεο ντοκουμέντο που φαίνονται κάποιοι από τους εμπλεκόμενους να μεταφέρουν κούτες με φάρμακα.
Από την οικονομική αστυνομία συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, τέσσερις ιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων όπως και ιατρικός επισκέπτης. Δυο από τους συλληφθέντες γιατρούς ήταν συμβασιούχοι σε δομή υγείας του δήμου Αθηναίων ενώ η σύζυγος του ενός είναι καρδιολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
Η πρωταγωνίστρια στο κύκλωμα που απάτης των συνταγογραφήσεων
Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, έκανε μία αποκάλυψη σχετικά με την γυναίκα που εργαζόταν στο νοσοκομείο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η 50χρονη γυναίκα προέρχεται από βαλκανική χώρα και τα τελευταία χρόνια κατείχε πολύ σημαντική θέση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η 50χρονη είχε τη θέση Επιμελήτριας στο τμήμα των Επειγόντων.
Η συγκεκριμένη γυναίκα φαίνεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων και τον τελευταίο καιρό είχε αποσπαστεί στο τμήμα Υπερήχων. Έτσι παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε έναν τομέα ακτινοδιαγνωστικό φαινόταν να συνταγογραφεί φάρμακα για παθήσεις του στομάχου, βιταμίνες κι άλλα φάρμακα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στο Δημόσιο ειδικά για αυτά τα φάρμακα στις 38 χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω γυναίκα, προκειμένου να εργαστεί στο Ιπποκράτειο προέβη και σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.
Εξονυχιστικούς ελέγχους για το Ozempic προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
Στο στόχαστρο των ελέγχων του ΕΟΦ – μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης με τις παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – έχει μπει πλέον και η σεμαγλουτίδη (Ozempic), το φάρμακο για τον διαβήτη που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να πρόκειται για διαβητικούς αλλά τον τελευταίο καιρό το χρησιμοποιούσαν και ως φάρμακο για το αδυνάτισμα. Ως αποτέλεσμα υπήρχε έλλειψη του φαρμάκου στην αγορά και έγιναν εισαγωγές με μεγαλύτερο κόστος. Υπενθυμίζεται πως η εξαγωγή του από την Ελλάδα έχει πλέον απαγορευτεί.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει ήδη 100 γιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχει παράνομη διακίνηση του φαρμάκου Ozempic μέσω της αλυσίδας διακίνησης, δηλαδή μέσω φαρμακαποθηκών, φαρμακείων, γιατρών.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία του ελέγχου για το Ozempic, λέγοντας πως με το έγγραφό που αποστέλλει στον ΕΟΦ, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου όλων των εκτελέσεων παραδόσεων Ozempic σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, από τις φαρμακαποθήκες.