Νέο σύστημα ασφαλείας σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας μετά την αποκάλυψη της απάτης με τις εικονικές συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το νέο σύστημα ασφαλείας θα αφορά σε ένα μήνυμα OTP (One Time Password – κωδικός μίας χρήσης) το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου ανήκει το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις» είπε ο υπουργός.

«Θα τους ελέγξουμε όλους» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και είπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι περιουσίες των 17 ατόμων που συνελήφθησαν -γιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων- οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, έχουν δεσμευθεί.

Και ναρκωτικά στις συνταγογραφήσεις

«Κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι όντως έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα, δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν, επειδή χρησιμοποιούνταν με άλλο τρόπο, διαθέτοντας επί πληρωμή σε πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα να τα παίρνουν», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνστανία Δημογλίδου.

Η δράση τους περιλάμβανε ακόμα και φάρμακα που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών, γεγονός που αύξανε την επικινδυνότητα για την υγεία των ατόμων που τα προμηθεύονταν χωρίς νόμιμη συνταγή.

Το κύκλωμα εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 4,5 χρόνια, με τα κέρδη τους να υπολογίζονται πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Βρέθηκαν αρκετά χρήματα, περισσότερα από 450.000 ευρώ, καθώς και ράβδοι χρυσού και χρυσές λίρες στα μέλη του κυκλώματος», συμπλήρωσε η κ. Δημογλίδου, σημειώνοντας ότι το κύκλωμα προσπαθούσε να κρύψει τα παράνομα κέρδη του σε αποθήκες, φαρμακεία και σπίτια