Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το παζλ των συσχετισμών να είναι εντελώς ρευστό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό διαρκών εναλλαγών, οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και εύθραυστες.

Το γεγονός πως διαχέονται ήδη πληροφορίες για αναπροσαρμογή του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτα σε συνέδριο κι ακολούθως σε προεδρικές εκλογές από τη βάση επιβεβαιώνει απλώς την αστάθεια, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες που έγιναν από την ομάδα κρούσης (Παππάς, Φάμελλος κ.α) στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Πολιτική Γραμματεία για συνέδριο και εκλογές

Η επίσπευση των διαδικασιών είναι κάτι που θα επανέλθει στην κουβέντα και η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδριάζει στις 16:00 για τα συμπεράσματα της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, θα κληθεί να κρίνει αν υπάρχει λόγος μεταβολής της τελικής εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή. Είναι κάτι που επιδιώκει από την πρώτη στιγμή η πλευρά Κασσελάκη, δια της Θεοδώρας Τζάκρη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ με τις νομαρχιακές επιτροπές, αλλά το έχει ζητήσει δημοσίως κι ο «αυτόνομος» Παύλος Πολάκης.

Αλήθεια είναι πως το διευρυμένο μπλοκ των 87 διαμορφώνει πλέον τις αριθμητικές συνθήκες εντός των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος. Άρα επηρεάζει το εκάστοτε αποτέλεσμα των ψηφοφοριών. Συνεπώς η τροποποίηση του αρχικού πλάνου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Προτιμάται αυτό το γεμάτο τρίμηνο θέσεων και στρατηγικής.

Επειδή όμως η εσωστρέφεια εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ κι όσο περνά ο καιρός τόσο η φθορά μεγαλώνει, δεν είναι απίθανο να προκύψουν δεύτερες σκέψεις για μείωση του προσυνεδριακού διαλόγου και της προσφυγής στις κάλπες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει εντός του Σαββατοκύριακου.

Τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Διαρρέει από το περιβάλλον του πως ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά να περιμένει τις επικυρωμένες αποφάσεις των οργάνων προτού φανερώσει τις ακριβείς προθέσεις του. Προσώρας η στάση του περικλείεται στο «είμαι εδώ» της προηγούμενης εβδομάδας.

Ότι οργανώνεται πάντως με τους στενούς συνεργάτες του για παν ενδεχόμενο είναι αδιαμφισβήτητο. Ειδάλλως δεν θα είχε αποσύρει το πληρεξούσιο, δίνοντας άλλη διάσταση στην αντιπαράθεσή του με την Κουμουνδούρου.

Θα πρέπει να γνωρίζει άλλωστε αν θα παραπεμφθεί, εν τέλει, στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος όπως πιέζουν στελέχη, ιδίως μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου για εις βάρος της bullying. Την Τρίτη η βουλεύτρια Θεσσαλονίκης συντήρησε το μείζον αυτό θέμα, ζητώντας τη συναίνεση από τον έκπτωτο πρόεδρο προκειμένου να δημοσιοποιήσει όσα έχουν ειπωθεί μεταξύ τους σε γραπτά μηνύματα.

«Αυτές οι συμπεριφορές έχουν καταγγελθεί στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» επέμεινε στο Action24.

Ο Στ. Κασσελάκης θέλει να ξέρει επίσης τη μορφή που θα έχει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη σημασία του αν θα πρόκειται για έκτακτο (μόνο υποψηφιοτήτων) ή καταστατικό (όπως προβλεπόταν), καθώς μεταβάλλονται οι όροι του παιχνιδιού.

Πώς θα εμποδίσουν πιθανή επανεκλογή Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση η αντίπαλη πτέρυγα θα παλέψει για να εξασφαλίσει ότι δεν θα είναι δυνατή μια υποψηφιότητά του, θέτοντας κανόνες όπως οι υπογραφές και το πόθεν έσχες, έτσι ώστε να αποφευχθεί αντιστοίχως ένα αποτέλεσμα όπως το περυσινό. Ή στη χειρότερη περίπτωση να αποτρέψει την επανεκλογή του με γενικευμένη συστράτευση μελών και φίλων του «παραδοσιακού» ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας δηλώνουν βέβαιοι οι «φρέσκοι σύμμαχοι» του Στ. Κασσελάκη πως αν δεν υπάρχουν μεθοδεύσεις, θα επικρατήσει με άνεση.

Όταν καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την προεδρική κούρσα, θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται και οι υποψηφιότητες. Πέραν φυσικά αυτές των Παύλου Πολάκη και του Απόστολου Γκλέτσου που έχουν από νωρίς μιλήσει για την προσωπική εμπλοκή τους στη μάχη της εσωκομματικής κάλπης.