Η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εξέλιξη στην πολιτική σκηνή. Σε λιγότερο από έναν χρόνο βρέθηκε σε αυτή την δύσκολη θέση, έχοντας ταυτόχρονα δημιουργήσει εσωκομματικά μέτωπα. Η απώλεια του αξιώματός του, όμως, έφερε μοιραία πολλές αλλαγές ακόμα και στη Βουλή.

Στην πραγματικότητα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν ποτέ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάση του άρθρου 20 του Κανονισμού της Βουλής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση και υποχρεωτικά βουλευτής. Ωστόσο, εξ αρχής του δόθηκε πρόσβαση στη Βουλή ενώ του είχε παραχωρηθεί και το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο.

Στην αρχή το συγκεκριμένο γραφείο είχε ο Σωκράτης Φάμελλος ως μεταβατικός πρόεδρος. Μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Φάμελλος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Όμως, εξωθήθηκε στον 2ο όροφο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους ξεκίνησαν μετά και την διαφωνία που είχε εκφράσει ο Σωκράτης Φάμελλος για την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου το όποιο συνέπιπτε ημερολογιακά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Δεν άργησε η καθαίρεση του και η αντικατάσταση του από τον Νίκο Παππά. Μετά την καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε με εκκωφαντικό τρόπο, ο Νίκος Παππάς μεταφέρθηκε στο γραφείο 69 στο ισόγειο.

Οι μετακλητοί, η ασφάλεια και η είσοδος στη Βουλή

Εκτός βέβαια από το χωροταξικό, υπήρξαν αλλαγές και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο Στέφανος Κασσελάκης χάνει τους γραμματείς ενώ οι 10 μετακλητοί υπάλληλοι που είχε χρεωθεί ο Σωκράτης Φάμελλος και είχαν διαμοιραστεί σε προσωπικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και του κ. Φάμελλου. Όταν όμως έφυγε από αυτή την θέση ο Σωκράτης Φάμελλος, τότε αυτοδικαίως οι συμβάσεις τους λύθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από όσους ήδη δήλωσαν την παραίτηση τους, ο Νίκος Παππάς βρίσκεται σε συζήτηση μαζί με τους υπαλλήλους ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται. Η πρόθεση, όπως εξηγούν συνεργάτες του κ. Παππά, είναι να αξιοποιηθούν και να συνεχιστεί η συνεργασία τους.

Αλλαγές γίνονται και στην ασφάλεια του Στέφανου Κασσελάκη. Από τα δύο αυτοκίνητα που του έχουν παραχωρηθεί έχει ήδη επιστρέψει το ένα. Πρόκειται για ένα Range Rover το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρότι το δικαιούται ο κ. Παππάς, ο ίδιος δεν θα το χρησιμοποιήσει.

Η αστυνομική φρουρά του κ. Κασσελάκη μπορεί να παραμείνει ακόμα και για 6 μήνες αφού έχει εκπέσει του αξιώματος του. Ως αρχηγός κόμματος, όπως εξηγούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, αποτελεί στόχος και για τον λόγο αυτό δεν χάνει το status του.

Όσον αφορά την είσοδο του στη Βουλή, σε περίπτωση που θέλει να έρθει στο Μέγαρο ο κ. Κασσελάκης θα χρειαστεί την ειδική άδεια εισόδου η οποία δίνεται από τα γραφεία του κόμματος. Αυτό έτσι και αλλιώς γινόταν ενόσω ήταν πρόεδρος.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης χάνει πλέον και την γραφική ύλη που είχε τυπωθεί για τον ίδιο. Πρόκειται για ειδικά μπλοκάκια και επιστολόχαρτα στα οποία αναγράφεται το όνομα του και η ιδιότητα του. Τα συγκεκριμένα έχουν ήδη αποσυρθεί.