Δύο ώρες κράτησε η πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ με τους εκπροσώπους των υποψηφίων αρχηγών για τη διεξαγωγή του debate στο ΠαΣοΚ. Η συζήτηση ήταν αναγνωριστική και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 17:00, θέτοντας όμως τις βάσεις για μια τηλεμαχία που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα.
Άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη για τη διεξαγωγής ενός ανοιχτού debate. Παράλληλα, χαιρέτησαν την τολμηρή πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης που βάζει νέα δεδομένα, σε μία κορυφαία διαδικασία πολιτικού διαλόγου.
Συμφώνησαν επίσης στην ημέρα διεξαγωγής του debate που ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι πλευρές Ανδρουλάκη και Δούκα ακόνισαν τα ξίφη τους και σε αυτή την περίπτωση. Με θέματα όπως το πόσο ανοιχτός και ελεύθερος θα είναι ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων να μένουν ανοιχτά.
Οι λοχαγοί της επικοινωνίας
Ο Βαγγέλης Τσόγκας εκπροσώπησε τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Ανδριάνα Μαγγανιά τον Χάρη Δούκα, ο Αντώνης Λιάρος τον Παύλο Γερουλάνο, ο Δημήτρης Λιντζέρης την Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Μελέας τον Μιχάλη Κατρίνη και ο Γιώργος Πετκάκης τη Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην αίθουσα του διαλόγου για τους όρους, τον χρόνο και τον χώρο διεξαγωγής της τηλεμαχίας ήταν επίσης η Στεφανία Μουρελάτου, η οποία θα πραγματοποιήσει την επικοινωνία με την ΕΡΤ, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβινας.
Οι προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα τρεις φορές στη διάρκεια του debate κάθε υποψήφιος να έχει δὐο λεπτά απευθείας διάλογο με διαφορετικό συνυποψήφιο του. Επιπλέον, προτάθηκε στις έξι θεματικές ενότητες να συζητηθούν τα εξής θέματα:
- Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη
- Εξωτερική πολιτική
- Κλιματική Αλλαγή, Ανθεκτικότητα
- Θεσμοί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση
- Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον
- και ειδική ενότητα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Η πλευρά του Χάρη Δούκα προσήλθε στη συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του debate με συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν ο ορισμός πέντε θεματικών ενοτήτων που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική κρίση), το κράτος και τους θεσμούς και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης πρότεινε τουλάχιστον τρεις follow up ερωτήσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιους τους και με τη δυνατότητα απάντησης. Όλα αυτά όπως ισχυρίζονται «προκειμένου να υπάρξει απευθείας διάλογος στα πρότυπα του επιτυχημένου format του debate των περσινών δημοτικών εκλογών στην Αθήνα».
Η διαφωνία
Οι δύο πλευρές διαφωνήσαν αρχικά ως προς την αμεσότητα του διαλόγου. Η μεν πλευρά Ανδρουλάκη πρότεινε ο απευθείας διάλογος που θα γίνεται κάθε φορά μετά το τέλος της κάθε ενότητας, με επιλογή μονομαχίας, να μην έχει κανόνες. Ο μοναδικός κανόνας θα είναι να ολοκληρώνεται εντός δύο λεπτών. Η πλευρά Ανδρουλάκη ισχυρίστηκε μέσω του εκπροσώπου της Βαγγέλη Τσόγκα πως «αυτό μπορεί να επιτευχθεί δεδομένου ότι όλη η διαδικασία έως τώρα έχει διεξαχθεί σε ένα καθεστώς ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού».
Η πλευρά Δούκα σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να υπάρχουν τρια δικαιώματα παρεμβάσεων σε διαφορετικούς υποψήφιους με την κρίσιμη διαφορά όμως, το ενώπιος ενωπίω ή αλλιώς η μονομαχία ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, να μην είναι απολύτως ελεύθερη. Να έχει τον εξής κανόνα, 30 δευτερόλεπτα η παρέμβαση-ερώτηση και 30 δευτερόλεπτα η απάντηση του ερωτώμενου.
Οι εκπρόσωποι των υποψήφιων αρχηγών αποχώρησαν σε καλό κλίμα και παράλληλα ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 14:30 στη Χαριλάου Τρικούπη.
Σήμερα το μεσημέρι θα συζητηθούν ξανά οι λεπτομέρειες της «πικάντικης τηλεμαχίας» όπως την χαρακτήρισε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠαΣοΚ.
Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί το πόσο ελεύθερος ή πόσο τυποποιημένος θα είναι αυτός ο διάλογος που όλοι έχουν συμφωνήσει πως πρέπει να γίνει.