Στην παρουσίαση της νέας δομής και σύνθεσης της Κομισιόν προχωρά σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε live:


Η πλειοψηφία των νέων επιτρόπων θα προέρχονται από το ΕΛΚ, την πολιτική «οικογένεια» της φον ντερ Λάιεν, λόγω της αριθμητικής υπεροχής των πρωθυπουργών, που ανήκουν στο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ενδιαφέρον προκαλούν και τα νέα χαρτοφυλάκια που έχει ήδη σχεδιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν για την άμυνα, τη Μεσόγειο, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος καθώς και της ανταγωνιστικότητας, όπου θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, που είχε ως «ορόσημο» την Πράσινη Συμφωνία.

Προς το Μεταφορών ο Τζιτζικώστας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την Ελλάδα έχει κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμάται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τομέας της ναυτιλίας, σύμφωνα με το Politico και το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Όλοι οι υποψήφιο επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία. Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου.