Η πρόεδρος της Κομισιόν όπως φαίνεται κράτησε τις υποσχέσεις της δίνοντας σε όσους τη στήριξαν αλλά και σε όσους τη βοήθησαν να καταλήξει σε μία στοιχειώδη ισορροπία μεταξύ ανδρών-γυναικών, βορρά-νότου και συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων.

Η Φινλανδία, από τις πρώτες χώρες που έδωσε στη δημοσιότητα όνομα γυναίκας έλαβε ως ανταμοιβή θέση εκτελεστικής αντιπροέδρου, ενώ η Ισπανίδα σοσιαλίστρια Τερέσα Ριμπέρα εξ αρχής είχε φανεί ότι θα είναι εκ των πρωταγωνιστριών της επερχόμενης πενταετίας.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι σοσιαλιστές είχαν δυσανασχετήσει για το μικρότερο αριθμό επιτρόπων σε αυτό το Κολλέγιο σε σύγκριση με τους 14 του ΕΛΚ η Ριμπέρα παίρνει τόσο θέση εκτελεστικής αντιπροέδρου όσο και χαρτοφυλάκιο με έναν από τους βασικούς στόχους της θητείας, που δεν είναι άλλος από την ανταγωνιστικότητα.

Ικανοποίηση επικρατεί και στις βαλτικές χώρες, αφού αφενός με την υποψήφια για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου Κάγια Κάλλας από την Εσθονία αφετέρου με τον διορισμό του Λιθουανού Άντριου Κουμπίλιους στη θέση του επιτρόπου άμυνας «παίρνουν πίσω το χαμένο έδαφος και την υποεκπροσώπηση της περασμένης πενταετίας» όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή.

Ανταμοιβή πήρε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, εξασφαλίζοντας το κομβικής σημασίας χαρτοφυλάκιο της συνοχής που ανατέθηκε όχι απλώς σε έναν επίτροπο αλλά σε έναν από τους έξι αντιπροέδρους, τον Ραφαέλε Φίττο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην νέα Επιτροπή καταργούνται οι μέχρι σήμερα αντιπρόεδροι και αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των εκτελεστικών αντιπροέδρων με ισχυρά πλέον χαρτοφυλάκια. Στην προηγούμενη Επιτροπή, οι αντιπρόεδροι συντόνιζαν και επέβλεπαν το έργο των επιτρόπων.

Εσωτερικά σλοβενικά εμπόδια καλείται να περάσει και η υποψηφιότητα της Μάρτα Κος, η οποία ήρθε ως αλλαγή του πρώτου υποψηφίου με την πρόεδρο της Κομισιόν να δίνει στη Λιουμπλιάνα, τη διεύρυνση ένα από τα χαρτοφυλάκια που διεκδίκησαν αρκετοί. Με «κρύο αίμα» και έναν πρώην υπουργό οικονομικών της Αυστρίας τον Μάγνους Μπρούνερ, απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο μεταναστευτικό,ο οποίος αφενός βρίσκεται κοντά στο Βερολίνο αφετέρου είναι και αρκετά ουδέτερος και ενδιάμεσος κρίκος για να συγκεράσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όταν αυτό χρειαστεί και ειδικά οδεύοντας προς την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Το αγροτικό από την άλλη περνά στο Λουξεμβούργο και τον Κρίστοφ Χάνσεν, μία μικρή και ουδέτερη χώρα και όχι σε μεγάλες χώρες με άμεσο ενδιαφέρον για τη γεωργία όπως η Πολωνία ή η Γαλλία που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι.

Τέλος, αναμενόμενη η επιλογή το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου να κατευθυνθεί προς την Κροατία. Πρώτον, πρόκειται για μεσογειακή χώρα με ισχυρό πρωθυπουργό από το ΕΛΚ, τον Αντρέι Πλένκοβιτς, «με νωπή λαϊκή εντολή μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου» σημειώνει ευρωπαϊκή πηγή και δεύτερον με υποψήφια γυναίκα η οποία ήταν η επίτροπος της χώρας και στην προηγούμενη θητεία.