Η αγωνία έλαβε τέλος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το νέο «υπουργικό συμβούλιο» της ΕΕ, όχι όμως στη Διάσκεψη των Προέδρων όπως αναμενόταν, αλλά απευθείας στους δημοσιογράφους.
H Eλλάδα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού.
«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι επίτροπος βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού. Είναι υπεύθυνος για την κινητικότητα αγαθών και ανθρώπων. Αυτοί είναι βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητά μας αλλά και για τις μεταβάσεις μας, για τη σύνδεση των πολιτών και την προώθηση των τοπικών οικονομιών» επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η νέα Επιτροπή θα αποτελείται από έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, ενώ συνολικά στο Σώμα των Επιτρόπων συμμετέχουν 11 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 40% με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπογραμμίζει τη σημασία της «ισορροπίας» σε όλη τη δομή.
Ειδικότερα, θέσεις εκτελεστικών αντιπροέδρων λαμβάνουν:
-η Ισπανία με την Τερέζα Ριμπέρα, η οποία θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού.
-η Φινλανδία με την Χέννα Βιρκούνεν, η οποία θα είναι ο εκτελεστική αντιπρόεδρος για την τεχνολογία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο για τις ψηφιακές τεχνολογίες.
-η Γαλλία με τον Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ευημερία και τη βιομηχανική στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της ενιαίας αγοράς.
-η Εσθονία με την υποψήφια ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλλας
-η Ρουμανία με την Ροξάνα Μινζάτου, η οποία θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος για τις δεξιότητες και ετοιμότητα και
-η Ιταλία με τον Ραφαέλε Φίττο, ο οποίος θα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις.
Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι τρεις αντιπρόεδροι είναι «από τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν πριν πέσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα και τρεις από τα κράτη μέλη που προσχώρησαν μετά την επανένωση της Ευρώπης. Από τη Βαλτική, τις Σκανδιναβικές και την Ανατολική Ευρώπη. Υπουργοί και Πρωθυπουργοί. Διαφορετικά υπόβαθρα. Αλλά όλα με έναν κοινό στόχο – και αυτός είναι να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη».
Επίτροπος για την Μεσόγειο αναλαμβάνει η Ντουμπράβσκα Σουίτσα από την Κροατία, ενώ το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας αναλαμβάνει ο Κρίστοφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο.
Το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο της άμυνας περνά στην Λιθουανία και τον Άντριους Κουμπίλιους. Ένας πρώην υπουργός οικονομικών, ο Αυστριακός Μάγκνους Μπούνερ θα κληθεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Tέλος, ο Κώστας Καδής και η Κύπρος λαμβάνει θα είναι υπεύθυνος για την αλιεία και τους ωκεανούς. «Βασίζομαι στην εμπειρία του για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου τομέα και στην παρουσίαση του πρώτου ευρωπαϊκού συμφώνου για τους ωκεανούς» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το απόγευμα, η πρόεδρος της Κομισιόν με τους υποψήφιους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ. Εκεί θα είναι ο Έλληνας υποψήφιος επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται πλέον να ορίσει ημερομηνίες για την έναρξη των ακροάσεων, με πιθανότερο να είναι κοντά στο τέλος Οκτωβρίου με την 4η Νοεμβρίου.
To έργο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μόνο εύκολο δεν ήταν, αφού κλήθηκε να ασκήσει πιέσεις για να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τελευταίο επεισόδιο η παραίτηση του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, τον οποίο «άδειασε» ο Εμμανουέλ Μακρόν και βγάζοντας από τη μέση ουσιαστικά έναν «εχθρό» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του ακόμη και για την προεδρία της Επιτροπής.
Ολοι οι επίτροποι
- Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) – Για το εμπόριο
- Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) – Για την οικονομία, την παραγωγικότητα και για την εφαρμοστικότητα
- Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία) – Για τη Μεσόγειο
- Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) – Για την υγεία
- Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) – Για θέματα περιβάλλοντος
- Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) – Για θέματα άμυνας και διαστήματος
- Μάρτα Κος (Σλοβενία) -Για θέματα διεύρυνσης
- Κώστας Καδής (Κύπρος) – Για θέματα αλιείας
- Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) – Για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού
- Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) – Για θέματα οικονομικής πολιτικής
- Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) – Για θέματα διαχείρισης κρίσεων
- Πιοτρ Σεραφίμ (Πολωνία) – Για θέματα προϋπολογισμού
- Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) – Για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής
- Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) – Για θέματα startups και καινοτομίας
- Μάικλ Μαγκράθ (Ιρλανδία) – Για θέματα δικαιοσύνης
- Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) – Για θέματα γεωργίας
- Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) – Για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
- Μάγκνους Μπρύνερ (Αυστρία) – Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης
- Τζέσικα Ρόσγουολ (Σουηδία) -Επίτροπος για το περιβάλλον, την ανθεκτικότητα των υδάτων και μια ανταγωνιστική κυκλική οικονομία
- Χάτζα Λαχμπίμπ (Βέλγιο) – Επίτροπος για την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση κρίσεων