Ο Τραμπ έκανε πάλι το θαύμα του: κατάφερε με την ίδια ρητορική να γίνει ο ίδιος ηθικός αυτουργός και ταυτόχρονα θύμα!

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενέπνευσε, σχεδόν προέτρεψε, εγκληματικές συμπεριφορές αλλά και έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο ήταν μια ξεχασμένη πόλη, ένα από τα δεκάδες Σπρίνγκφιλντ που υπάρχουν στις ΗΠΑ – ούτε καν το πιο γνωστό, σαν το ιστορικό Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης ή το φανταστικό Σπρίνγκφιλντ του Μπαρτ Σίμπσον.

Το 1983, το περιοδικό Newsweek χαρακτήρισε το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο μια από τις πόλεις όπου παρέμενε ζωντανό το αμερικανικό όνειρο. Όμως σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 2011, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup κατέταξε το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο ως την «πιο δυστυχισμένη πόλη» της Αμερικής: τα εργοστάσια είχαν κλείσει και ο πληθυσμός είχε μειωθεί από τις 80.000 στις 60.000.

Οι τοπικές αρχές εφάρμοσαν προγράμματα για να προσελκύσουν βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά σύντομα βρέθηκαν αντιμέτωπες με έλλειψη εργατικών χεριών. Το 2014, η πόλη εισήγαγε την πρωτοβουλία «Καλωσήρθες Σπρίνγκφιλντ» για να προσελκύσει μετανάστες.

Οι Αϊτινοί ήταν μια καλή περίπτωση. Επειδή οι περισσότεροι είχαν δικαίωμα παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Αϊτή, ήταν νόμιμα αλλά και φθηνά εργατικά χέρια. Από στόμα σε στόμα, μαθεύτηκε στην κοινότητα των Αϊτινών της Αμερικής ότι στο Σπρίνγκφιλντ υπήρχαν δουλειές και το κόστος διαβίωσης ήταν χαμηλό. Σήμερα 12.000-20.000 Αϊτινοί ζουν στην πόλη.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια του debate με την Κάμαλα Χάρις, τους κατηγόρησε ότι σκοτώνουν τα κατοικίδια των γειτόνων τους και τα τρώνε, η ζωή τους άλλαξε. Δεκάδες φάρσες για βόμβα, σε κυβερνητικά κτίρια, νοσοκομεία και σχολεία, ιδίως σε γειτονιές όπου ζουν Αϊτινοί, έχουν διαταράξει τη ζωή του Σπρίνγκφιλντ και τρομάξει τους κατοίκους της. Και αν ένα από αυτά τα «προειδοποιητικά τηλεφωνήματα» δεν είναι φάρσα αλλά αληθινό;

Όπως αληθινός ήταν ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ, ο 58χρονος Ράιαν Ράουθ που συνελήφθη προχθές ενώ παραμόνευε για να τον πυροβολήσει κοντά στην τρύπα 6 του γκολφ κλαμπ του πρώην προέδρου στη Φλόριντα. Και όχι “βαλτός” από τον ίδιο τον Τραμπ, όπως ακόμη και άνθρωποι που απεχθάνονται τη συνομωσιολογία μπήκαν στον πειρασμό να σκεφτούν.

Η απόπειρα έφερε ξανά τον Τραμπ στο επίκεντρο της δημοσιότητας και του έδωσε την ευκαιρία να το παίξει θύμα και να την εκμεταλλευτεί προεκλογικά. Ούτε τέσσερις ώρες μετά τη σύλληψη του Ράουθ, το επιτελείο του Τραμπ έστειλε μέιλ σε πιθανούς χρηματοδότες στο οποίο ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τονίζει ότι «η αποφασιστικότητά μου είναι ακόμη πιο δυνατή ύστερα από μια ακόμη απόπειρα κατά της ζωής μου».

Έκτοτε όλοι οι «τραμπικοί» πολιτικοί, γερουσιαστές, κυβερνήτες, βουλευτές, διαγωνίζονται στα «τραμπικά» μέσα για να τονίσουν ότι ο θεός έσωσε τον Τραμπ, όχι μία αλλά δύο φορές.

Το «θαύμα» όμως δεν είναι αυτό. Δεν είναι ούτε καν ότι ο Τραμπ κατάφερε να γίνει στόχος δολοφονίας δύο φορές μέσα σε δύο μήνες. Το θαύμα είναι ότι θύμα και ηθικός αυτουργός είναι το ίδιο πρόσωπο.