Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: 6 μέρη στην Αττική για να την απολαύσετε

6 σημεία στην Αττική για να δείτε και να απολαύσετε την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου ή αλλιώς Πανσέληνο του καλαμποκιού.

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου 2024 ανήκει σε εκείνες που φαίνονται μεγαλύτερες στον ουρανό και ονομάζονται «υπερπανσέληνοι» (supermoon).

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους του 2024. Αυτό σημαίνει πως το φεγγάρι θα πλησιάσει σε μικρότερη απόσταση τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο.

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα γίνει ορατή σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, και σε τμήματα της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου –ή αλλιώς «Φεγγάρι του καλαμποκιού», ή «φεγγάρι του θερισμού»– θα έχει μερική έκλειψη Σελήνης όταν ανατείλει το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η Πανσέληνος του καλαμποκιού, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, έχει πάρει την ονομασία του από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τις βόρειες πολιτείες, στις οποίες υπάρχουν φυτείες καλαμποκιών.

Τον Σεπτέμβριο, κοντά στην ισημερία ξεκινάει η συγκομιδή τους.

Καλά όλα αυτά, αλλά πού θα μπορέσετε να την απολαύσετε με παρέα και μπόλικο ρομάντζο; 6 σημεία στην Αττική για να δείτε την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου κι αν τα καταφέρετε να βγάλετε και φωτογραφίες για την ανάμνηση.

Ακρωτήρι Σουνίου

Ο νέος φωτισμός του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού του Ποσειδώνα μπορεί να μην είναι ανοικτός στο κοινό για την Πανσέληνο του Καλαμποκιού, όπως συνήθως συμβαίνει στην Πανσέληνο του Αυγούστου, ωστόσο από το ακρωτήρι του Σουνίου, μπορείτε να απολαύσετε τόσο το ολόγιομο φεγγάρι όσο και το νέο φωτισμό του μνημείου που αναδεικνύει την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική του σημασία.

Από τη μία ο φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ που αναδεικνύει την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του ναού του Ποσειδώνα και από την άλλη, τα φως του φθινοπωρινού φεγγαριού μπορεί να δώσουν την τέλεια φωτογραφία.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Photo Credits: SHUTTERSTOCK

Στην Ακρόπολη μπορεί να μην ανέβετε, όμως η θέα από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα σας αποζημιώσει. Με φόντο το φωτισμένο μνημείο, θα απολαύσετε την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, μέσα σε μία ατμόσφαιρα ρομαντική και συνάμα εντυπωσιακή.

Το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε μουσικούς του δρόμου που θα δίνουν τις δικές τους ξεχωριστές νότες στο ειδυλλιακό σκηνικό.

Μία επιστροφή για να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το Μουσείο της Ανασκαφής που άνοιξε πρόσφατα για το κοινό, επιβάλλεται.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η φθινοπωρινή σελήνη μέσα από την επιστημονική γνώση και καθοδήγηση του προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η βραδινή ξενάγηση κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου (ώρα προσέλευσης: 19.30, ώρα έναρξης: 20.00, τιμή εισιτηρίου: 5 €). Τα εισιτήρια διατίθενται στην είσοδο πριν την έναρξη της δράσης ωστόσο τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθεσίμων θέσεων (δεν πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κρατήσεις).

Σημειώστε ότι οι βραδινές ξεναγήσεις κοινού πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο. Περιλαμβάνεται περιήγηση στο μουσείο γεωαστροφυσικής και- καιρού επιτρέποντος- παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις εδώ: https://www.noa.gr/

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

SNFCC Full Moon Sleepover @Nikos Karanikolas

Ανοιχτό καθημερινά έως τα μεσάνυχτα, το ΚΠΣΙΝ, εύκολα προσβάσιμο για όλους, προσφέρεται για μια όμορφη βόλτα υπό το φως της πανσελήνου.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου και ως τις 8 Οκτωβρίου 2024, θα βρείτε στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, την φωτιστική Εγκατάσταση Lightbattle X που σας προσκαλεί να ζήσετε την ολλανδική παράδοση της ποδηλασίας με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο, καθώς δύο φωτεινές αψίδες φιλοξενούν τέσσερα ποδήλατα, που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο.

Οι επισκέπτες καλούνται να ανέβουν στα ποδήλατα και να διαγωνιστούν μεταξύ τους. Όσο πιο γρήγορα ποδηλατούν, τόσο πιο έντονα φωτίζονται τα χρώματα της αψίδας. Όσοι νικήσουν, θα ανταμειφθούν με μια φαντασμαγορική έκρηξη φωτός! Ώρες λειτουργίας: 17.00-22.00 (με ελεύθερη είσοδο)

Λυκαβηττός

Μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη επιλογή, όμως η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου με «πιάτο» την Αθήνα, δεν γίνεται να σας απογοητεύσει. Ο Λυκαβηττός είναι εκείνη η περιοχή στην πόλη που εξασφαλίζει την πιο εκπληκτική θέα.

Να την πούμε σταθερή αξία; Να την πούμε. Τόσο κοντά στο κέντρο και ταυτόχρονα τόσο «μακριά», αφού με το που ανηφορίσει κανείς στον λόφο νιώθει ότι έχει απομακρυνθεί από τη βουή της πόλης.

Είτε φτάσετε εκεί με το τελεφερίκ (που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Αριστίππου) είτε με τα πόδια από κάποιο μονοπάτι περιμετρικά, θα χορτάσετε θέα. Τόσο από το πάρκινγκ όσο και μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Photo Credits: lipasmatapark.gr

Ένας έρημος πρώην βιομηχανικός τόπος έγινε ένα δημοτικό πάρκο, πολιτισμού, άθλησης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Μια υπέροχη βόλτα για όλη την οικογένεια, με τη θάλασσα «στα πόδια» σας. Ένας χώρος ανοιχτός με έμφαση στην ιστορία του που θα σας κάνει να νιώσετε πως παίρνετε μια βαθιά ανάσα.

Όταν το φεγγάρι ξεπροβάλλει στον ουρανό, μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας θα σας γεμίσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.