5 το πρωί: Τα κυκλώματα που έκλεβαν τον ΕΟΠΥΥ – Το debate στο ΠαΣοΚ – Το Champions League επιστρέφει

Δύο κυκλώματα τα οποία προκάλεσαν ζημιά πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΟΠΥΥ εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια ώρα στο ΠαΣοΚ άναψε... πράσινο φως για την ημερομηνία των υποψηφίων προέδρων.

1

Απάτη 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ - Συνέλαβαν γιατρούς και φαρμακοποιούς

  • Η απάτη: Δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Πρόκειται για δεκαέξι άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους γιατροί και φαρμακοποιοί.
  • Ο τρόπος δράσης: Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο ΑΜΚΑ αλλοδαπών, ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή έχουν φύγει από τη χώρα. Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, ωστόσο, έπειτα από καταγγελίες δύο γυναικών στον ΕΟΠΥΥ ότι έλαβαν μήνυμα εκτέλεσης συνταγής που δεν είχαν συνταγογραφήσει. Η συνολική ζημία για το δημοσία από τη δράση των δύο κυκλωμάτων ανέρχεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οι διάλογοι: Οι διάλογοι που κατέγραψε ο «κοριός» της Ελληνικής Αστυνομίας με τις εικονικές συνταγογραφήσεις του κυκλώματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη εξιχνίαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, στις συνομιλίες ακούγονται μέλη του κυκλώματος να συζητούν για την τύχη των κουπονιών από τα σκευάσματα που είχαν γραφτεί, με την υπάλληλο του φαρμακείου να λαμβάνει εντολή να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά μακριά από το φαρμακείο για να μην κινήσουν υποψίες.
2

Στις 24 Σεπτεμβρίου το debate των υποψηφίων προέδρων του ΠαΣοΚ

  • Η ημερομηνία: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης), με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του ΠαΣοΚ, υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 24 Σεπτεμβρίου και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
  • Οι κανόνες: Όσον αφορά τους κανόνες του debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠαΣοΚ, η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για debate διαφορετικού τύπου από τα προηγούμενα και συγκεκριμένα χωρίς παράλληλους μονολόγους συγκεκριμένης διάρκειας, αλλά με ανοιχτό διάλογο.
  • Η στάση των υποψηφίων: Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου φέρονται να είναι υπέρ της πρότασης, ενώ η πλευρά του Χάρη Δούκα επίσης συμφωνεί, με τη σημείωση ότι θα μπουν κανόνες, προκειμένου να βγει άκρη. Επίσης, οι συνεργάτες του ζητούν να υπάρξουν εγγυήσεις ισότιμης συμμετοχής όλων των υποψήφιων, καθώς είναι έξι στον αριθμό.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αυξάνονται οι νεκροί στην Ευρώπη από την κακοκαιρία Boris

  • Ο τραγικός απολογισμός: Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, μετά τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Boris. Σε κατάσταση συναγερμού Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία και Αυστρία, με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.
  • Φθινόπωρο από τα παλιά: Στο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού αναφέρθηκε μέσω ανάρτησης του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Κάνοντας λόγο για «θερμοκρασιακή ανωμαλία» κατά τους τελευταίους μήνες, επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ψύχρα και βροχές, συνθήκες απόλυτα φυσιολογικές για την εποχή.
  • Ο καιρός στην Αττική: Ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται σήμερα, Τρίτη, στην Αττική, με την θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 29 βαθμούς Κελσίου. Από την Τετάρτη 18/9 προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, με τον ήλιο να μας αποχαιρετά τουλάχιστον για μερικές ημέρες. Η θερμοκρασία έως και την Παρασκευή δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
4

Τα μέτρα για αγρότες, επιχειρήσεις, Airbnb, κόκκινα δάνεια και Golden Visa

  • Το βάρος στον πρωτογενή τομέα: Τους άξονες των τεσσάρων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Στόχος των εν λόγω μέτρων είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα» και μεταξύ άλλων προβλέπεται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων
  • Τα κόκκινα δάνεια και τα έξτρα μέτρα: Από την πλευρά του ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής» το οποίο θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας, δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
  • Η βραχυχρόνια μίσθωση και ο τουρισμός: Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο τέλος κρουαζιέρας που θα υπάρχει στη Μύκονο και την Σαντορίνη, στο τέλος Ανθεκτικότητας και τις έξτρα χρεώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις.
5

Επιστροφή στη δράση Champions League

  • Μια άλλη διοργάνωση: Το βράδυ της Τρίτης επιστρέφει η αγωνιστική δράση στο Champions League. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις θα σηματοδοτήσουν και τη νέα εποχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αφού έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο διεξαγωγής της.
  • Πρεμιέρα με ντέρμπι: Οι αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής θα αρχίσουν το βράδυ της Τρίτης και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Από αυτές που θα διεξαχθούν απόψε δεδομένα ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Μίλαν με την Λίβερπουλ, ενώ η Γιουβέντους θα υποδεχτεί την Αϊντχόφεν και η Ρεάλ Μαδρίτης την Στουτγάρδη.
  • Νίκη με σκιές για την ΑΕΚ: Στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε την 4η αγωνιστική της Super League η Ένωση επικράτησε 2-0 του Βόλου με τέρματα των Πιερό και Κοϊτά. Ωστόσο, οι Βολιώτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία του Φωτιά.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.