Πώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έβγαλε από την μέση» τον Τιερί Μπρετόν

Τιερί Μπρετόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις. Το deal με τον Μακρόν, ο παράγοντας «Λεπέν» και ο αντικαταστάτης.

Ο Τιερί Μπρετόν φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια ή τουλάχιστον προσπαθεί να το κάνει. Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε την παραίτησή του εξαπολύοντας πυρά εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του με την υπόσχεση ισχυρότερου χαρτοφυλακίου.

Οι τεταμένες σχέσεις τους

Τιερί Μπρετόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις με τον Γάλλο μέχρι πρότινος επίτροπο να έχει επιτεθεί ευθέως και ανοιχτά στην πρόεδρο της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Όμως, στη συνέχεια φάνηκε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχτηκε να είναι και πάλι ο Τιερί Μπρετόν ο υποψήφιος της Γαλλίας λαμβάνοντας η ίδια τη στήριξη Μακρόν για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με το Παρίσι και τον Εμμανουέλ Μακρόν βέβαια να βρίσκεται στη δίνη της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιθανόν να βρήκε χαραμάδα να «βγάλει από τη μέση» τον Τιερί Μπρετόν αναφέρουν κύκλοι στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν από την πλευρά της δεν σχολιάζει το περιεχόμενο της επιστολής Μπρετόν, ενώ η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αριάννα Ποντέστα τόνισε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν εστιάζει στο μέλλον και να αρχίσει να εργάζεται το νέο Σώμα των Επιτρόπων το συντομότερο».

Αντικαταστάτης ο Στεφάν Σεζουρνέ

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από την παραίτηση Μπρετόν και ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε τον νέο υποψήφιο επίτροπο. Πρόκειται για τον απερχόμενο υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων, Στεφάν Σεζουρνέ. Παρολαυτά, για να ολοκληρωθεί το παζλ, εκκρεμεί το ζήτημα της Σλοβενίας. Η επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της σλοβενικής βουλής δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μάρτα Κος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόλομπ, διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα που ζητήθηκαν από την εν λόγω επιτροπή, στην οποία σημειωτέον ηγείται σύμμαχος του πρώην εθνικιστή πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, όμως προς το παρόν δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να φανεί εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μιλήσει αύριο το πρωί στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εφόσον με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν θα έχει συγκεντρώσει επισήμως τις υποψηφιότητες όλων των κρατών-μελών.

Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρουσιάσει την αποστολή και τον ρόλο του κάθε χαρτοφυλακίου κάτι που ούτως ή άλλως απαιτείται μαζί με το όνομα του υποψήφιου επιτρόπου έτσι ώστε να μπορέσει το ΕΚ να προετοιμαστεί για τις ακροάσεις και να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πάντως, μένει να φανεί εάν η 4η Νοεμβρίου για την έναρξη των ακροάσεων παραμένει μία πιθανή ημερομηνίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.