Ο Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου, την παραίτησή του από την Κομισιόν. Ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, υποστήριξε δε, ότι η επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο.

Η ανακοίνωσή του Τιερί  Μπρετόν

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, στις υπηρεσίες της Επιτροπής, στους ευρωβουλευτές, στα κράτη μέλη και στην ομάδα μου.

Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μία φιλόδοξη ατζέντα θεματολόγιο της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετώ το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», σημείωσε.

Η επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν

Σε επιστολή του o Τιερί Μπρετόν, ανέφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Κομισιόν. Ο ίδιος ανέφερε ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια «για προσωπικούς λόγους» δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα», επισημάνει ο Τιέρι Μπρετόν στην επιστολή.

Η απόφαση αυτή από τον Επίτροπο έρχεται την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν οριστικοποιεί τον κατάλογο των Eπιτρόπων της μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο με την αποχώρηση του, η Γαλλία θα πρέπει να προτείνει έναν αντικαταστάτη και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αναβληθεί εκ νέου η παρουσίαση του νέου Σώματος των Επιτρόπων, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Τιερί Μπρετόν με την Πρόεδρο της Επιτροπής ήταν συχνά συγκρουσιακές. Με τον πρώτο μάλιστα, να αφήνει ανοιχτά υπονοούμενα κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής.