Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προχωρά, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, στην επιβολή κυρώσεων κατά πέντε ατόμων και μίας οντότητας που σχετίζονται με την Κοινοπραξία Intellexa (Intellexa Consortium).

Τα εν λόγω άτομα στοχοποιούνται, όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, «για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware η οποία αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, «η Κοινοπραξία Intellexa είναι ένας διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που κατασκεύασαν και προώθησαν εμπορικά μια σειρά προϊόντων spyware, κυρίως με την επωνυμία Predator […] Στους παλαιότερους στόχους των προϊόντων spyware της Intellexa Consortium συμπεριλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής και πολιτικοί της αντιπολίτευσης».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την απερίσκεπτη διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική τους ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών τους. Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε υπόλογους όσους επιδιώκουν να επιτρέψουν τη διάδοση καταχρηστικών τεχνολογιών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ.

Τα πέντε άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, είναι οι: Φέλιξ Μπίτζιος, Αντρέα Γκαμπάτσι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή και A. Αρτεμίου, ενώ η οντότητα που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων είναι η εταιρεία Aliada Group Inc. που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και διοικείται από τον Ταλ Ντίλιαν.