Με τον τίτλο «Dejan is here» η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε επίσημη μορφή στη συμφωνία της με τον Κροάτη κεντρικό αμυντικό Ντέγιαν Λόβρεν. Λίγες ώρες μετά το 0-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό για τη Super League, ο 35χρονος στόπερ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, με ισχύ ως το καλοκαίρι του 2026, και διάλεξε να φορά το νούμερο 6.

Ποιος είναι ο Ντέγιαν Λόβρεν

Αν και γεννήθηκε στη Ζένιτσα της Βοσνίας, από τα 5 του μεγάλωσε στην Κροατία μετά τον εκτοπισμό της οικογένειάς του στη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού πολέμου.

Σε ηλικία 14 ετών ο Λόβρεν εντάχθηκε στην ακαδημία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και το 2006 έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του. Αρχικά πήγε δανεικός στην Ίντερ Ζάπρεσιτς κι επέστρεψε στην Ντιναμό τον Ιούνιο του 2008, παραμένοντας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτήν τη διετία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και κατέγραψε 57 συμμετοχές, τρία γκολ και μία ασίστ.

Στα 21 του ήρθε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή, καθώς υπέγραψε στη Λιόν. Με τη γαλλική ομάδα αγωνίστηκε σε 102 αγώνες, σημείωσε τρία γκολ, έδωσε τρεις ασίστ και κατέκτησε το κύπελλο Γαλλίας της σεζόν 2011-12.

Η μετακόμιση στην Αγγλία

Τον Ιούλιο του 2013 εντάχθηκε στην αγγλική Σαουθάμπτον κι έπαιξε σε 31 ματς, προτού φύγει για τη Λίβερπουλ και παραμείνει για έξι διαδοχικές χρονιές. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε 185 συμμετοχές, οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ.

Με τη Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League του 2019, το UEFA Super Cup της ίδιας χρονιάς και φυσικά την Premier League της σεζόν 2019-20.

Το 2020 ο Λόβρεν πήρε μεταγραφή στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (63 συμμετοχές). Στη Ρωσία παρέμεινε για τρία χρόνια και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και κύπελλα πριν για μία χρονιά επιστρέψει στη Λιόν (11 συμμετοχές, 2023-24).

Μόνιμο στέλεχος της εθνικής Κροατίας

Σε διεθνές επίπεδο, ο Λόβρεν ήταν βασικό μέλος της εθνικής Κροατίας που έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018.