Η Euroleague εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Όχι αγωνιστικής, αλλά οικονομικής φύσεως αυτή τη φορά. Τείνει πλέον να μοιάζει πλέον περισσότερο στο NBA και να ακολουθεί τους από χρόνια εκεί ισχύοντες κανονισμούς εσόδων – εξόδων.

Η επιβολή salary cap και φόρου πολυτελείας είχε ήδη αποφασιστεί. Απέμεναν μόνο η οριοθέτηση του πλαισίου και η αποσαφήνιση των λεπτομερειών. Η σεζόν που αρχίζει εντός λίγων εβδομάδων θα είναι μεταβατική, διότι έχουν ήδη γίνει μεταγραφές, και η σταδιακή εφαρμογή των νέων κανονισμών θα υλοποιηθεί από την αμέσως επόμενη (2025-26).

Πώς διαμορφώνεται εφεξής το καθεστώς;

Ορισμός ελάχιστου μπάτζετ (LRL): Πρόκειται για το μίνιμουμ ποσό που θα υποχρεούται να ξοδέψει κάθε ομάδα για το μισθολόγιο των παικτών του ρόστερ της. Ορίζεται, για τις ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο, στο 32% των μέσων δηλωμένων εσόδων.

Ορισμός βασικού επιπέδου αμοιβών (BRL): Είναι το μάξιμουμ ποσό που θα μπορούν να δαπανούν οι ομάδες για τους μισθούς των παικτών τους. Ορίζεται στο 40% των δηλωμένων εσόδων. Εξαιρούνται οι κατηγορίες των Anchor Players (δύο παίκτες-αστέρες), όλων των Κάτω των 23, των Extended-Tenure Players (το 25% αυτών με τουλάχιστον τρία χρόνια στην ομάδα), των μακροχρόνιων τραυματιών (πάνω από δύο μήνες) και των αμειβόμενων με τον μέσο όρο.

Ορισμός μέγιστου επίπεδου αμοιβών (HRL): Είναι το ανώτερο ποσό που μια ομάδα θα έχει το δικαίωμα να διαθέσει για τους παίκτες του έμψυχου δυναμικού της. Ή αλλιώς το περίφημο salary cap. Ορίζεται στο 60% των εσόδων της, συμπεριλαμβανομένων όλων των παικτών. Κι εδώ πάντως ισχύουν εξαιρέσεις.

Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου (CBC): Κάθε ομάδα που υπερβαίνει τα προκαθορισμένα επίπεδα του μπάτζετ της, τόσο το βασικό όσο και το υψηλό, θα υποχρεούται να καταβάλλει ένα ποσό στις υπόλοιπες που τήρησαν το γράμμα του κανονισμού και δεν παραβίασαν τα όρια. Το ποσό αυτό θα μοιράζεται ισομερώς.

Κατά την Euroleague, είναι «ένα κρίσιμο βήμα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον», αλλά ταυτόχρονα και προς «μια δυναμικότερη προστασία των παικτών από την οικονομική αστάθεια», τη στιγμή που θα επιτρέψει την εξισορρόπηση και την ανάπτυξη του προϊόντος.