Πρεμιέρα για το δικαστικό έτος με αποχή των δικηγόρων

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για την έναρξη εφαρμογής, από σήμερα, του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποχή των δικηγόρων έκανε πρεμιέρα σήμερα το νέο δικαστικό έτος με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη.

Οι δικηγόροι απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους και καταγγέλλουν ότι ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων την ενοποίηση του Ά Βαθμού Δικαιοδοσίας με την κατάργηση-συγχώνευση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία και την παράλληλη ίδρυση περιφερειακών Πρωτοδικείων σχεδιάστηκε πρόχειρα και αποσπασματικά με ελλιπείς υποδομές σε κτίρια και στελέχωση.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά»

«Σήμερα οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, χωρίς να έχει ενημερώσει για τις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να έχει υπαλλήλους, χωρίς να έχει προβεί σε όλες απαραίτητες εργασίες υποδομής αφήνοντας μια σειρά από δικονομικά ζητήματα ανοιχτά. Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στο πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας με μια πλήρη ανοργανωσιά, με υποφακέλους οι οποίοι έρχονται τώρα από το ένα δικαστήριο στο άλλο χωρίς την λειτουργία του συστήματος Solon. Είναι προφανές ότι όλοι θέλουμε να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, όμως δεν είναι μόνο θέμα ενοποίησης του Ά Βαθμού, είναι θέμα που αφορά τις διαδικασίες και τις υποδομές. Η Κυβέρνηση πρέπει να μας πει και μα μας εξηγήσει πώς θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα με αυτήν την τομή που κάνει, για την οποία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και ό,τι μέτρα πήρε τα ψήφισε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: «Με μία πρωτοφανή επίδειξη ενότητας και αγωνιστικότητας οι δικηγόροι της Αθήνας στέκονται σθεναρά απέναντι σε σχεδιασμό επί χάρτου, διεκδικούν δημιουργία υποδομών ικανών να αναβαθμίζουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να διασφαλίζουν την λειτουργία του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του, ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θέμης Σοφός σημείωσε: «Όλοι οι δικηγόροι που διακονούμε το λειτούργημα μας μέσα στα ακροατήρια το λειτούργημα αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και θα πρέπει να προστατεύεται πρωτίστως από την Πολιτεία με τις αβελτηρίες, τα λάθη, την βιασύνη για την εφαρμογή ενός νέου δικαστικού χάρτη; ο οποίος ήδη την πρώτη μέρα εμφανίζει πληθώρα προβλημάτων εφαρμοσιμότητας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να κρύβει τα λόγια του, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και γι’ αυτό είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η βιασύνη αυτή στις λειτουργίες της δικαιοσύνης μόνο κακό μπορεί να κάνει ευχόμαστε να είσαι ακουστεί ο λόγος μας και να διορθωθούν σοβαρά σφάλματα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.