Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Πότε θα δούμε το φεγγάρι του καλαμποκιού

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου 2024 λέγεται αλλιώς και «πανσέληνος του καλαμποκιού» - Από πού πήρε την ονομασία της, πότε θα τη δούμε και η υπερπανσέληνος.

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου για το 2024 θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου και έχει ονομασθεί το «φεγγάρι του καλαμποκιού», ή και το «φεγγάρι του θερισμού».

Μετά τη δύση του ηλίου, στρέφοντας το βλέμμα προς τον ουρανό, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα δούμε τη σελήνη να λάμπει στον ουρανό. Βέβαια, ήδη από την προηγούμενη ημέρα θα είναι ορατό.

«Το Φεγγάρι του καλαμποκιού» ή το «Corn Moon»

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του καλαμποκιού», ή «φεγγάρι του θερισμού», καθώς είναι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac και προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών.

Το Corn Moon κατά την επικρατέστερη εκδοχή, έχει πάρει την ονομασία του από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τις βόρειες πολιτείες, όπου υπάρχουν φυτείες καλαμποκιών. Το Σεπτέμβριο δε, κοντά στην ισημερία ξεκινάει η συγκομιδή του, και από εκεί προέκυψε ο χαρακτηρισμός.

Μάλιστα, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή, επί αρκετές νύχτες. Αυτό το γεγονός, βοηθούσε τους αγρότες της γης να μαζέψουν το φως του καλαμποκιού υπό το σεληνόφως.

Το ιδιαίτερο στην «Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου»

Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακά κάθε ονοματοδοσία φεγγαριού εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σεληνιακό μήνα, στον οποίο εμφανίζεται και σε όλες τις φάσεις της σελήνης. Δηλαδή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου.

Ωστόσο, το «φεγγάρι του θερισμού» είναι λίγο διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει, καθώς η «Πανσέληνος του καλαμποκιού» καταγράφεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία, 22 με 23 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, αυτή ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή, κοντά στο ηλιοβασίλεμα. Κρατάει για αρκετά βράδια στη σειρά, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες για περισσότερες ημέρες με σεληνόφως. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπεται στους γεωργούς να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους.

Τα εναλλακτικά ονόματα για το «φεγγάρι του καλαμποκιού»

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου παρουσιάζει κι άλλα ονόματα, καθώς είναι η μεταβατική περίοδος, η οποία βρίσκεται μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου. Μερικά από αυτά είναι:

  • Φθινοπωρινό φεγγάρι (Κρήτη)
  • Σελήνη με κίτρινα φύλλα (Assiniboine)
  • Φεγγάρι με καφέ φύλλα (Λακότα)
  • Σελήνη πεσμένων φύλλων (Οτζίμπουε)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.