Εννέα ημέρες μετά την εξαφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ξανά με την οικογένειά του. Το προξενείο να γιορτάζει την επιτυχή έκβαση της αναζήτησης, χωρίς ωστόσο, να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη.

Πού ήταν ο 78χρονος επί εννέα ολόκληρες ημέρες; Πού κοιμόταν; Πώς επιβίωσε; Κάτω από ποιες συνθήκες, ωστόσο, ο κ. Δημήτρης έχασε τον προσανατολισμό του και χάθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης; Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μίλησε αρκετές φορές αστυνομικούς, αλλά μάλλον χάθηκε στην μετάφραση.

Πώς γίνεται να είναι ενήμερες οι τουρκικές αστυνομικές Αρχές, να τον αναζητά και η Interpol και τελικά ο κ. Δημήτρης να μην εντοπίζεται επί εννέα ολόκληρες ημέρες; Ήταν πολύ γρήγορος, είπαν στο προξενείο. «Τον παρακολουθούσαμε αλλά ήταν τέτοια η φυσική του κατάσταση που δεν τον προλαβαίναμε», σημείωσε το προξενείο.

Μαθημένος από τα βουνά, λέει ο κ. Δημήτρης, περπατάει γρήγορα και κανείς δεν μπορούσε να τον προλάβει. «Τον εντοπίζαμε αλλά μας έφευγε… τώρα κανονίστε να κάνετε 20χλμ. κ. Δημήτρη!», σχολίασε το προξενείο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Όταν χάθηκε ο κ. Δημήτρης σύμφωνα με τους συγγενείς του είχε επάνω του το πορτοφόλι του με μετρητά αλλά και την νέα του ταυτότητα.

Όταν βρέθηκε, τα είχε μαζί του; Αν ναι, γιατί δεν έδειξε σε έναν αστυνομικό τα στοιχεία του για να αναγνωριστεί, αφού όπως, ο ίδιος λέει, τους πλησίασε επανειλημμένα; Κι αν δεν τα είχε μαζί του, τι συνέβη; Τα έχασε; Του τα έκλεψαν; Πώς έβρισκε, χωρίς χρήματα, εννέα ημέρες, τον τρόπο, το πιο βασικό, να τρώει;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Και παραμένουν αναπάντητα. Σε μια υπόθεση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά άγνωστο γιατί, τα στόματα όλων μένουν κλειστά ως προς τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το παζλ της εξαφάνισης του κ. Δημήτρη.

Τι υποστήριξε η κόρη του

Η Ντίνα Παπαδημητρίου, κόρη του κου Δημήτρη μίλησε στο Live News και περιέγραψε την αγωνιώδη προσπάθεια του πατέρα της να βρεθεί:

«Γύρισε σήμερα τα χαράματα. Αφού χάθηκε στην πλατεία Ταξίμ, προσπάθησε τις πρώτες ώρες να πάρει ταξί. Αλλά το ξενοδοχείο που διέμενε είχε κι άλλα υποκαταστήματα και τον άλλαξε ο ταξιτζής περιοχή. Από εκεί ξεκίνησε και το δικό του δράμα. Αφού είδε ότι έφθασε σε άλλο ξενοδοχείο μακριά, προσπάθησε να φθάσει ξανά στην πλατεία Ταξίμ. Αφού δεν κατάφερε να φθάσει στο ξενοδοχείο, προσπάθησε να φθάσει στους αστυνομικούς».

«Αυτό που πείραξε εμάς ήταν ότι εξαφανίστηκε στις 18.00 την Πέμπτη. To μήνυμα της εξαφάνισης δόθηκε στο προξενείο και κατ’επέκταση στην τουρκική αστυνομία στις 10 η ώρα το πρωί της Παρασκευής κι εμείς ενημερωθήκαμε το απόγευμα της Παρασκευής. Έτσι χάθηκαν οι πρώτες κρίσιμες ώρες», υπογράμμισε η κα Παπαδημητρίου.

Όπως αναφέρει η κόρη του αγνοούμενου, ο πατέρας της τις πρώτες μέρες πλησίαζε αστυνομικούς και λάμβανε την απάντηση «άιντε», γεγονός που τον αποθάρρυνε να συνεχίσει να έχει επικοινωνία μαζί τους. Κατόπιν ο κ. Δημήτρης έκανε την ζωή αστέγου.