Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει κάθε παραβατική συμπεριφορά μελών του σχετικά με την αποκάλυψη για απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, αναμένει τα σχετικά στοιχεία, ώστε να κινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες.

Ο ΙΣΑ, επ’ αφορμής των αποκαλύψεων, για εμπλοκή ιατρών, σε παράνομες συνταγογραφήσεις επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου, που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας.

Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν

Οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα είναι ο ποινικός απολογισμός μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατά περίπτωση βαριές αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνται από το νόμο σε βαθμό κακουργήματος . Αυτές είναι:

  1. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  2. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  3. Απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ
  4. Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ
  5. Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000
  6. Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό
  7. Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000
  8. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με πλημμελήματα, όπως:

1. Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων
2.Βία κατά υπαλλήλου

Οι συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί σε ανακριτή και έχουν ζητήσει προθεσμία εντός της εβδομάδος για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Το χρονικό

Εξαρθρώθηκαν δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Την αποκάλυψη έκανε μετά από πολύμηνη έρευνα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Μέσα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους.

Οι εμπλεκόμενοι είναι 4 ιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8 φαρμακείων στην Αττική, ένας ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.