Το ταξίδι οργανώθηκε από τον Ενιαίο Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, στοχεύοντας στη διεύρυνση της παρουσίας των σαμιώτικων κρασιών στη μεγάλη κινεζική αγορά.

Η αποστολή περιηγήθηκε στους πανέμορφους ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες της Σάμου, όπου γνώρισε τις μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του φημισμένου Μοσχάτου. Οι Κινέζοι οινολάτρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με τους αμπελοκαλλιεργητές, να γνωρίσουν τις πρακτικές τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τις καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας και οινοποίησης που εφαρμόζονται στο νησί. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των σαμιώτικων αμπελώνων, η φυσική προσέγγιση στη γεωργία και η προτεραιότητα στη διατήρηση της σταθερής ποιότητας, τράβηξαν την προσοχή των επισκεπτών.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και οι influencers ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου της Σάμου, όπου ήρθαν σε επαφή με την πλούσια οινική και πολιτιστική παράδοση του νησιού, που μετρά πάνω από 2.500 χρόνια ιστορίας. Οι θεματικές αίθουσες του μουσείου παρουσίασαν όχι μόνο την εξέλιξη του σαμιώτικου κρασιού αλλά και το όραμα για το μέλλον, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα και την καινοτομία.

Η γνώση των Κινέζων εισαγωγέων και επαγγελματιών γύρω από το σαμιώτικο Μοσχάτο ήταν εντυπωσιακή. Οι ερωτήσεις τους επικεντρώθηκαν στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών, τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βασικών κωδικών του Συνεταιρισμού. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ενίσχυσε το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ποικιλία και τις δυνατότητες του σαμιώτικου κρασιού στην αγορά της χώρας τους.

Στο τέλος του προγράμματος EUWINA, που στόχευε στην προώθηση των ελληνικών κρασιών στην κινεζική αγορά, οι Κινέζοι εκπρόσωποι δήλωσαν ενθουσιασμένοι τόσο από τη φιλοξενία όσο και από την εμπειρία γευσιγνωσίας που προσέφερε η Σάμος. Το ταξίδι τους στο «μεθυστικό» κόσμο του σαμιώτικου Μοσχάτου ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την εξαγωγή των σαμιώτικων κρασιών στην Κίνα.

Η συνεργασία αυτή, που εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες προώθησης του ελληνικού κρασιού διεθνώς, αναμένεται να φέρει καρπούς, ενισχύοντας τη θέση της Σάμου ως κορυφαίου παραγωγού κρασιών υψηλής ποιότητας.