Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Αμιρά της Βιάννου, με αφορμή την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Οι εκδηλώσεις αυτές τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των φρικτών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν το Σεπτέμβρη του 1943 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και πολίτες. Το μνημόσυνο οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων, και περιλάμβανε εκδηλώσεις που στόχο είχαν να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των πεσόντων πατριωτών.
Στο μήνυμά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία δεν είναι θέμα εθνικής εμμονής, αλλά ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας και κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. «Η λήθη δεν στάθηκε ικανή να διαγράψει από τη συλλογική μας συνείδηση τα μαρτυρικά γεγονότα στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως οι επετειακές εκδηλώσεις μετατρέπουν τα τραγικά βιώματα σε ιστορικές αφηγήσεις που πρέπει να διατηρηθούν.
Τελετές και Ομιλίες
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία και Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο μνημείο των Ηρώων, στη θέση Σελί Αμιρών, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα. Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευτύχης Παπαδοπετράκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος, τονίζοντας τη σημασία της μνήμης και της δικαίωσης των θυμάτων.
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς εκπροσώπους και φορείς, όπως τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Ιωάννη Φουστανάκη, τον Βουλευτή Ηρακλείου, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης από εκπροσώπους κομμάτων, δήμων, σωμάτων ασφαλείας, αντιστασιακών οργανώσεων και ενώσεων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Τιμές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Μετά την κατάθεση των στεφάνων, η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον «βουβό πεντοζάλη» του πένθους, έναν συμβολικό χορό από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη. Ακολούθησε η ερμηνεία του ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης συντονίστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, και τον Δήμαρχο Βιάννου, Παύλο Μπαριτάκη, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των θυμάτων.
Με τον ίδιο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης, η τοπική κοινωνία και οι θεσμοί θα συνεχίσουν να τιμούν τα θύματα και να διεκδικούν την ιστορική δικαίωση.