ΠαΣοΚ: Το debate στην Κ.Ε. και τα μηνύματα του δεύτερου γύρου

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠαΣοΚ έδωσαν το πολιτικό τους στίγμα αλλά έστειλαν και μηνύματα για τη στάση τους τη δεύτερη Κυριακή.

Ένα άτυπο debate. Παράλληλοι μονόλογοι, με πολιτικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα, ένα προανάκρουσμα της εσωκομματικής σύγκρουσης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το παρών στη χθεσινή συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ.

Μία συνεδρίαση, στην οποία οι μονομάχοι πήραν τον λόγο ενώπιον του σώματος. Παρουσίασαν τις θέσεις τους. Ξεδίπλωσαν την στρατηγική τους. Ανέπτυξαν το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα της παράταξης, αλλά και της Ελλάδας. Ψαλίδισαν τα επιχειρήματα των αντιπάλων τους και προσπάθησαν να πλήξουν με στοχευμένα χτυπήματα το προφίλ των συνυποψήφιών τους.

Τα δύο κοινά χαρακτηριστικά στις ομιλίες των υποψηφίων

Όλοι οι υποψήφιοι είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά στις ομιλίες τους. Την επίθεση στην κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον ιδεολογικό αντίπαλό του ΠαΣοΚ τη Νέα Δημοκρατία και παράλληλα τη χρήση της λέξης «ενότητα». Από την κωδικοποίηση των ομιλιών μπορεί να προκύψουν και κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι αν δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι ιδιαιτερότητες

Κάποιοι υποψήφιοι έδειξαν πως έχουν στρατηγική δεύτερου γύρου και φωτογράφισαν μέσα από τις ομιλίες τους τις επόμενες κινήσεις τους. Αποκλείοντας συνεργασίες που δεν έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης θέλουν ο επόμενος πρόεδρος να είναι και βουλευτής το θεωρούν, ειδικά ο κ. Γερουλάνος, βασική προϋπόθεση. «Δεν είναι δουλειά part time» το να είσαι αρχηγός του ΠαΣοΚ, επεσήμανε. Η Άννα Διαμαντοπούλου και η Νάντια Γιαννακοπούλου φάνηκε να θεωρούν ως βασική προϋπόθεση για την εκτόξευση του ΠαΣοΚ, την αλλαγή ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση το νερό μπήκε στο αυλάκι και το ΠαΣοΚ και επισήμως έχει εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.

Ο Ανδρουλάκης και η μάχη της εξέδρας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που τοποθετήθηκε πρώτος και κέρδισε τη μάχη της εξέδρας, καθώς το κομματικό ακροατήριο τον σταμάτησε αρκετές φορές με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Έκανε την αυτοκριτική του για τα 2,5 χρόνια που προηγήθηκαν. Μίλησε για τις νίκες που ήρθαν, αλλά και τα λάθη που έγιναν. «Ξέρω καλά ότι αν με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη μας θα πρέπει να αλλάξω πράγματα στην οργάνωσή μας και στην επικοινωνιακή μας στρατηγική. Και αυτό είναι δέσμευσή μου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε μπροστά στα κομματικά μέλη θέμα υπονόμευσης της πορείας του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στις 7 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαμε θέμα ηγεσίας. Ο κόσμος της παράταξης θα κρίνει, αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης στις 6:50». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική, στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο για τον κ. Μητσοτάκη, μια τέτοια πορεία πρέπει να την αποτρέψουμε» δήλωσε στέλνοντας μήνυμα σε όλους εντός του ΠαΣοΚ.

Δούκας με χειροκροτήματα

Ο Χάρης Δούκας χειροκροτήθηκε και αυτός όταν ανέβηκε στο βήμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μεγάλος μέρος της οποίας το διάβασε. Ανέβασε τους τόνους αρκετές φορές και άσκησε κριτική στη σημερινή ηγεσία τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «σε κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Γιατί εμφανιστήκαμε ως εκκρεμές, επιχειρώντας να μη δυσαρεστήσουμε κανένα. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, το είπε προεκλογικά: «Η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα». Και συμφωνώ μαζί του». Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο γεγονός πως το ΠαΣοΚ δεν έχει τομέα αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε πως «δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα» και τόνισε μεταξύ άλλων πως «το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες, όταν η ΝΔ χάνει 10 και ο ΣΥΡΙΖΑ 8 μονάδες, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές».

Η «πολιτική» Άννα Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε μία πολιτική ομιλία απευθυνόμενη στην κοἶνωνία, με αναφορές στο παρελθόν της μέσα στο ΠαΣοΚ. Παράλληλα άφησε αιχμές σε όσους μιλούν για συνεργασίες με άλλα κόμματα και φορείς επισημαίνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ να έχει μια στρατηγική και πολιτική αυτονομία. Εκλογικές συμπράξεις, συνεργασίες με ομάδες και άλλα, είναι αυτοκτονική επιλογή. Σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, μπροστά. Είναι ηττοπαθής η προσέγγιση δεκανίκι του ενός ή του άλλου. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός». Ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως αν δεν εκλεγεί θα παραμείνει στο ΠαΣοΚ με τις προτάσεις της.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου με τη σειρά της μίλησε για αλλαγή στη λειτουργία του κόμματος. «Θέλουμε ένα ανοιχτό, όχι ένα φοβικό κόμμα μηχανισμών και παρεών» δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη σημερινή ηγεσία ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει στο σώμα μία δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου «το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, όπως πολλοί είχαν αποτυχημένα προφητεύσει».

Η πλατφόρμα Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος πραγματοποίησε επίθεση στη σημερινή ηγεσία τονίζοντας πως «ζητάει ο επικεφαλής ενότητα από τους άλλους; Δίνει, πρώτος, το παράδειγμα με κάθε του πράξη. Με κάθε του κίνηση. Κάνει τους πάντες να καταλάβουν ότι θέλει να ηγηθεί, όχι με την παρέα του, αλλά με το παράδειγμά του. Ενώνοντας. Βάζοντας όλους στο ίδιο τραπέζι, συνθέτοντας, συνομιλώντας, συναποφασίζοντας, με τους καλύτερους».

Στη συνέχεια όμως τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δε θα γίνει Κυβέρνηση δια αντιπροσώπου. Ο Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι Βουλευτής». Επεσήμανε πως «η ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να κερδίσει ξανά την εξουσία, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης και αποκλειστικής αφοσίωσης. Δεν είναι δουλειά part time» και στη συνέχεια δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί».

Με αυτή του την παρέμβαση έβαλε ουσιαστικά τον εαυτό του, αρχικά, σε θέση ισχύος απέναντι στον Χάρη Δούκα και την Ἀννα Διαμαντοπούλου, που απουσιάζουν από τη Βουλή. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο της στήριξη του σε αυτούς, σε περίπτωση ο ένας από τους δύο βρεθεί στη δεύτερη θέση. Με κορυφαία στελέχη να ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή του κ. Γερουλάνου ως τον θεμέλιο λίθο για να χτιστεί μία νέα σχέση ή μία γέφυρα επικοινωνίας, μεταξύ του ίδιου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αιχμές του Μ. Κατρίνη

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης που τόνισε πως «χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο. Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία» ξεκαθαρίζοντας και εκείνος πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι και βουλευτής. Συνεχίζοντας την παρέμβαση του τόνισε πως «και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές» μια ατάκα που αποτελεί ουσιαστικά μομφή προς τον Χάρη Δούκα που έχει επισημάνει πως αν εκλεγεί πρόεδρος στο ΠαΣοΚ θα παραμείνει και δήμαρχος Αθηναίων.

Στον αστερισμό της αυτοδιοίκησης

Στον διπλό ρόλο του Χάρη Δούκα αναφέρθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου χρησιμοποιώντας ως αγωγό για να περάσει το μήνυμα της την αυτοδιοίκηση. Η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση. Με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά. Με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο» Με τον δήμαρχο Αθηναίων να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να της απαντά πως «να το ξέρουν, όλοι και συνυποψήφιοί μου, και η Άννα, ότι η μάχη που δίνω τώρα για το ΠαΣοΚ, είναι ταυτόχρονα και μάχη για την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης».

Οι… πρωθυπουργίσιμοι

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε πρώτος, όσο και ο Μιχάλης Κατρίνης που μίλησε τελευταίος απευθύνθηκαν αμφότεροι σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη λέξη πρωθυπουργίσιμος σε αυτή την εσωκομματική κούρσα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έτσι προχώρησα πάντοτε. Χωρίς ποτέ να μου χαριστεί τίποτα. Χωρίς ποτέ κανείς να με πάρει από το χεράκι ή να με κηδεμονεύει. Γιατί μάλλον κάποιοι -έχει γίνει πολύ της μόδας- δεν ψάχνουν «πρωθυπουργίσιμο». «Διαχειρίσιμο» ψάχνουν. Και θέλω να τους πω ότι θα τους απογοητεύσω. Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δε θα γίνω, γιατί λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης».

Ο κ. Κάτρινης και εκείνος άφησε αιχμές προς αυτούς που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη στην πορεία προς τις κάλπες δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης δε θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργίσιμο. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος».

Στο προεδρείο βρέθηκαν οι Νίκος Σαλαγιάννης, Πωλίνα Λάμψα και Γιάννης Κουτσούκος. Με τον πρόεδρο Γιάννη Σαλαγιάννη να χρονόμετρά τους ομιλητές και να δηλώνει στο τέλος χαρούμενος. Ο λόγος ήταν πως η συνεδρίαση μπορεί να κράτησε πέντε ώρες, όμως το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο και μέχρι το τέλος της η αίθουσα έμεινε γεμάτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.