Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΔΕΚΑΠ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του ΠαΣοΚ υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 24 Σεπτεμβρίου και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε ήδη μια πρώτη συμφωνία των «στρατοπέδων» για το πλαίσιο του διαλόγου των θεματικών ενοτήτων, καθώς και για τη διεξαγωγή απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Οι ακριβείς όροι πάντως θα διευθετηθούν στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τα επιτελεία των υποψηφίων.

Οι προτάσεις του Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, κατατέθηκε πρόταση να υπάρχει η δυνατότητα τρεις φορές στη διάρκεια του debate κάθε υποψήφιος να έχει απευθείας διάλογο για ένα δίλεπτο με διαφορετικό συνυποψήφιο-α του.

Επιπλέον προτάθηκε οι έξι θεματικές ενότητες να χωριστούν σε:

– Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη
– Εξωτερική πολιτική
– Κλιματική Αλλαγή, Ανθεκτικότητα
– Θεσμούς, Κράτος, Αυτοδιοίκηση
– Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον
– Προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά

Ήδη η πλευρά του προέδρου είχε προτείνει μία τηλεμαχία με διαφορετικούς όρους, που αιφνιδίασε και προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο λόγος ήταν πως κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί ξανά, ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε γενικά στην Ελλάδα. Είναι όμως κάτι που συνηθίζεται μεταξύ υποψήφιων σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η στάση των άλλων υποψηφίων

Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα τόνιζαν εξ αρχής πως ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι υπέρ μιας ανοιχτής συζήτησης με ελεύθερο διάλογο, αρκεί να μπουν κανόνες, προκειμένου να βγει άκρη. Επίσης ζητούσαν οι συνεργάτες του να υπάρξουν εγγυήσεις ισότιμης συμμετοχής όλων των υποψήφιων, καθώς είναι έξι στον αριθμό.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν κι αυτός υπέρ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που το ήθελε, καθώς -όπως επεσήμανε στενός του συνεργάτης- υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, οι συνθήκες είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο και θα το υπηρετήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει επανειλημμένως το debaate. Μάλιστα εδώ και δύο εβδομάδες τόνιζε πως ότι και αν έχει προγραμματίσει για την ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας, στις 24/9 πλέον, θα το ακυρώσει προκειμένου είναι παρούσα και να αναδείξει τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα στο ΠαΣοΚ. Το ίδιο ζητούσε κι από τους συνυποψήφιους της, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ τους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν είχε καμία αντίρρηση όπως δήλωνε για απευθείας διάλογο. Συμφωνούσε άνευ ενστάσεων με την πρόταση και επιθυμεί να γίνει ο ελεύθερος διάλογος.

Ένα βήμα παρακάτω το πήγε η Νάντια Γιαννακοπούλου που συμφωνούσε αρχικά και με το ευρωπαϊκό αλλά και με το αμερικάνικο μοντέλο, καθώς όπως έτσι θα μπορεί να υπάρχει πραγματικός διάλογος.