Τους κανόνες του debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠαΣοΚ εξετάζει ΕΔΕΚΑΠ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους. Αντικείμενο της συζήτησης τους η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για debate διαφορετικού τύπου από τα προηγούμενα. Χωρίς παράλληλους μονολόγους συγκεκριμένης διάρκειας, αλλά με ανοιχτό διάλογο.

Η πρόταση Ανδρουλάκη

Η πρόταση αυτή, για μία τηλεμαχία με διαφορετικούς όρους, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο λόγος είναι πως κάτι παρόμοιο δεν έχει συμβεί ξανά, ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε γενικά στην Ελλάδα.

Ο ελεύθερος διάλογος μεταξύ υποψήφιων γίνεται σε ευρωπαϊκά κράτη. Αν τα επιτελεία των υποψήφιων συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση, τότε θα μιλάμε για μία πρωτότυπη τηλεμαχία που βάζει νέους κανόνες στη διεξαγωγή των debate και πάει την συγκεκριμένη διαδικασία ένα βήμα παρακάτω.

Τι προτείνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα τονίζουν πως ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι υπέρ μιας ανοιχτής συζήτησης με ελεύθερο διάλογο, αρκεί να μπουν κανόνες, προκειμένου να μπορεί να βγει άκρη. Επίσης ζητούν να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή όλων των υποψήφιων, καθώς είναι έξι στον αριθμό.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι υπέρ και αυτός. Χαιρετίζει την πρωτοβουλία. Είναι κάτι που το ήθελε, καθώς όπως επισημαίνει στενός του συνεργάτης υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, οι συνθήκες είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο και θα υπηρετήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άννα Διαμαντοπούλου που έχει ζητήσει επανειλημμένως το ντιμπέιτ. Μάλιστα εδώ και δύο εβδομάδες τονίζει πως ότι και αν έχει προγραμματίσει για την ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας, θα το ακυρώσει προκειμένου είναι παρούσα και να αναδείξει τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα. Το ίδιο ζητά κι από τους συνυποψήφιους της, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ τους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν έχει καμία αντίρρηση όπως δηλώνει. Συμφωνεί με την πρόταση και θέλει να γίνει ο ελεύθερος διάλογος.

Ένα βήμα παρακάτω πάει η Νάντια Γιαννακοπούλου που συμφωνεί αρχικά με τον ελεύθερο διάλογο και με το ευρωπαϊκό μοντέλο αλλά και με το αμερικάνικο, καθώς όπως έτσι θα μπορεί να υπάρχει πραγματικός διάλογος.

Πότε θα γίνει το debate των υποψηφίων στο ΠαΣοΚ

Όλα δείχνουν πως η διεξαγωγή ενός πρωτότυπου για τα ελληνικά δεδομένα ντιμπέιτ είναι προ των πυλών. Με τους υποψηφίους να μην έχουν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ τους. Το μόνο που μένει να συζητηθεί είναι η ημερομηνία του με τις 24 Σεπτεμβρίου να φαντάζει αυτή την στιγμή η επικρατέστερη.