Από χθες το ΠαΣοΚ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εισήλθε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Είδαμε, όσοι επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία, και τις πρώτες τοποθετήσεις των υποψηφίων αρχηγών. Εντάξει, δεν ακούσαμε κάτι πολιτικά συγκλονιστικό, δεν υπήρξε εκείνη η παρουσία που να καταφέρει να επισκιάσει τις άλλες, να κάνει με το καλημέρα τη διαφορά. Ωστόσο, ορισμένες αποστροφές των υποψηφίων είχαν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Έκρυβαν μηνύματα που ενισχύουν την εκτίμηση ότι στις εκλογές για την ηγεσία του ΠαΣοΚ, εκτός από ένα απρόβλεπτο πρώτο γύρο, είναι πιθανό να βρεθούμε και ενώπιον απρόβλεπτων συμμαχιών που θα επηρεάσουν την τελική μάχη.
Η εικόνα της συντεταγμένης πορείας προς τις εσωκομματικές εκλογές και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η προεκλογική αντιπαράθεση, σε γενικές γραμμές, δεν κινείται στη σφαίρα των αχρείαστων εντάσεων, του κουτσομπολιού και της προσπάθειας δημιουργίας εικόνων για τα πρωινάδικα, είναι το πρώτο δύσκολο που βάζει το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στη δική του εκλογική διαδικασία, ξεκατινιαζόμενος, όπως κάνει μέχρι σήμερα, τότε θα έχει χάσει τη μάχη της σύγκρισης με το ΠαΣοΚ, στο πεδίο της πολιτικής σοβαρότητας. Και δεν καθόλου βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στην πορεία προς τις δικές του κάλπες να αποφύγει σκηνές απείρου κάλλους. Το όλο σκηνικό, όπως έχει στηθεί, παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα (και προσωπικών) λογαριασμών.
Αυτή η διαφορετική κατάσταση σε ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει και με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την αμφισβήτηση που δέχθηκαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης. Ο Ν. Ανδρουλάκης αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στη βάση της παράταξης αποσυμπιέζοντας την ένταση που, προς στιγμήν, είχε δημιουργηθεί. Ο Στ. Κασσελάκης αμφισβητήθηκε, καθαιρέθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, έφυγε τσαντισμένος, το μετάνιωσε, ξαναγύρισε, καθαιρέθηκε και από το Πολιτικό συμβούλιο και δεν έχει ανακοινώσει, αν δεν έχω χάσει κάποιο επεισόδιο, αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Αλλά το πιο δύσκολο που βάζει το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το πολιτικό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία. Έχει να κάνει με ένα αριθμό, με ένα πήχη κρίσιμο για τη μάχη των εντυπώσεων. Πόσοι θα πάρουν μέρος στη διαδικασία εκλογής στο ΠαΣοΚ; Καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι, πράγματι, η εσωκομματική διαδικασία του Οκτωβρίου έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Το ΠαΣοΚ είναι πιά, καθαρά, δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και η εικόνα διάλυσης που μεταδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει προς αυτό τις προσδοκίες όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κεντροαριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή του τόπου.
Το γεγονός ότι η εσωκομματική μάχη στο ΠαΣοΚ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι «ανοιχτή» αυξάνει το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για μια ακόμα φορά ο κόσμος της κεντροαριστεράς θα κάνει το θαύμα του. Και ότι ο αριθμός των πολιτών που θα πάνε στις κάλπες θα αγγίξει μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τις 280 χιλιάδες, που πήραν μέρος στη διαδικασία το 2021. Αν συμβεί αυτό τότε ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ είτε πρόκειται για τον Νίκο Ανδρουλάκη είτε για κάποιο άλλο πρόσωπο, θα έχει μια πολύ ισχυρή βάση νομιμοποίησης και θα περιμένει τα αποτελέσματα της αντίστοιχης διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Που θα έχει ένα ακόμα δύσκολο πήχη να ξεπεράσει.