Αυτή την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί ο τρίτος τόμος (Λ-Π), του Λεξικού των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη.

Από τις 150.000 λέξεις της ελληνικής γλώσσας οι 4.000 λέξεις ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη ως «απαιτητικές». Δύσκολες λέξεις οι οποίες απαιτούν βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις λόγιας ή λογιότερης προέλευσης, που η χρήση τους –ιδίως η σηµασία τους– δυσκολεύει αρκετούς οµιλητές.

Η απαιτητική λέξη της ημέρας και η σημασία της:

 λειμώνας (ο)

το λιβάδι.

ανθισμένοι ~

Παραδείγματα

Στους αλπικούς λειμώνες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ορυκτών λιπασμάτων και συνθετικών φυτοφαρμακευτικών προϊόντων.

Οι περισσότεροι αθλητικοί ίπποι εκτρέφονται συνήθως σταβλισμένοι σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε λειμώνες.

ΦΡ. (λογοτεχνικό-μτφ.) ασφοδελός λειμώνας ο κάτω κόσμος, ο Άδης.

Με το λύχνο τού άστρου * στους ουρανούς εβγήκα

Στο αγιάζι των λειμώνων * στη μόνη ακτή τού κόσμου

Πού να βρω την ψυχή μου * το τετράφυλλο δάκρυ!

(Οδυσσέας Ελύτης)

ΕΤΥΜ. αρχαία λ. λειμών, -ῶνος «ανθηρό λιβάδι», που συνδέεται ετυμολογικά με τα αρχ. ουσιαστικά λίμνη και λιμήν, -ένος. Ήδη την ελληνιστική εποχή η λ. χρησιμοποιείται επίσης με τη σημασία «ανθολόγιο, συλλογή λέξεων ή φράσεων».

To «Λεξικό των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής» του Γ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ.

Κάθε Κυριακή ένας πολυτελής σκληρόδετος τόμος θα προσφέρεται στους αναγνώστες που θέλουν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Μια μεγάλη προσφορά του ΒΗΜΑΤΟΣ για όλη την οικογένεια.

Λεξικό των πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής, του Γ. Μπαμπινιώτη. Στις 22 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά με «Το Βήμα της Κυριακής» ο Γ’ Τόμος.