Μια νέα ισχυρή μετάλλαξη του κορωνοϊού ονόματι HEC εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα κυριαρχήσει τον χειμώνα.

«Μόλις τώρα ξεκινάει σε όλο τον κόσμο. Θα πάρει μερικούς μήνες προτού εδραιωθεί και αρχίσει να προκαλεί κύμα» είπε στους LA Times ο διευθυντής του μεταφραστικού ερευνητικού ινστιτούτου Scripps Research στην Καλιφόρνια, Eric Topol.

Το στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο, έχει βρεθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

Όσοι την κολλήσουν θα δουν βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, κάποιοι όμως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν και μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία, αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail.

Τα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

Επίσης εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας.

Η XEC έρχεται μετά την παραλλαγή FLiRT που σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι. Μέχρι τις 30 Αυγούστου σημειώθηκαν στην Αγγλία 102 θάνατοι και 1.465 εισαγωγές.