Η Intel φέρεται να έχασε το συμβόλαιο για το σχεδιασμό και την κατασκευή του κεντρικού επεξεργαστή που θα «φοράει» η μελλοντική κονσόλα PlayStation 6 της Sony, κάτι που πλήττει σημαντικά την προσπάθειά της να χτίσει τη νεοσύστατη επιχείρηση κατασκευής μέσω συμβολαίων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Intel ανταγωνίστηκε με την Advanced Micro Devices (AMD), την Broadcom και την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co για την προμήθεια του σχεδίου για το επερχόμενο τσιπ PlayStation 6 καθώς ο συμβασιούχος κατασκευαστής θα είχε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα είχε κατασκευάσει χιλιάδες wafers πυριτίου το μήνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Intel και η AMD ήταν οι τελικοί υποψήφιοι στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τη σύμβαση.

Η αγωνία της Intel

Εάν η Intel κέρδιζε το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα ήταν μια τεράστια νίκη για το τμήμα σχεδιασμού της και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προσπάθεια της εταιρείας να κερδίσει συμβόλαια για την επιχείρηση χυτηρίου, κάτι κομβικής σημασίας στο σχέδιο του CEO, Πατ Γκέλσινγκερ, για ανάκαμψη της εταιρείας.

Ο Γκέλσινγκερ ανακοίνωσε τα σχέδια δημιουργίας μονάδας χυτηρίου το 2021 και την εγκαινίασε επίσημα σε μια εκδήλωση στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η συμφωνία για το τσιπ PlayStation προήλθε από το τμήμα σχεδιασμού της Intel, αλλά θα ήταν ένα όφελος για τις οικονομικές επιδόσεις της νέας επιχείρησης χυτηρίου μετά τον φετινό διαχωρισμό δραστηριοτήτων.

Συνήθως, οι κονσόλες της Sony πωλούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μονάδες ανά πενταετία. Για έναν σχεδιαστή τσιπ, η επιχείρηση παιχνιδομηχανών προσφέρει χαμηλότερο κέρδος από τα μεικτά περιθώρια άνω του 50% για προϊόντα όπως τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύει μια σταθερή δραστηριότητα που μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει μια εταιρεία.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, μια διαφωνία σχετικά με το πόσο κέρδος επρόκειτο να λάβει η Intel από κάθε τσιπ που πωλούνταν στην ιαπωνική εταιρεία εμπόδισε την Intel να διευθετήσει την τιμή με τη Sony, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του δημοσιεύματος, κάτι που έκανε τελικά η AMD. Οι συζητήσεις μεταξύ της Sony και της Intel διήρκεσαν αρκετούς μήνες το 2022 και περιελάμβαναν συναντήσεις μεταξύ των CEO των δύο εταιρειών, δεκάδων μηχανικών και στελεχών.

Το θέμα της συμβατότητας

Η τρέχουσα γενιά των κονσολών PlayStation της Sony τροφοδοτείται από προσαρμοσμένα τσιπ με σύμβαση σχεδιασμού που εκπληρώνεται από την AMD. Η Sony ανακοίνωσε το PlayStation 5 Pro την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την επόμενη γενιά. Χρόνια μετά την κυκλοφορία της το 2020, η Sony είπε ότι πούλησε 20,8 εκατομμύρια από τα συστήματα PlayStation 5 πρώτης γενιάς το οικονομικό έτος 2023.

Παρόμοια με το πόσο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και Amazon βασίζονται σε εξωτερικούς προμηθευτές για το σχεδιασμό και την κατασκευή προσαρμοσμένων τσιπ AI, η Sony βασίζεται σε έμπειρους εργολάβους σχεδιασμού για την κατασκευή των επεξεργαστών για τα συστήματα παιχνιδομηχανών.

Τα σχέδια τσιπ για κονσόλες συνήθως προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμβατότητα με προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος, για να επιτρέψουν στους χρήστες να εκτελούν παλαιότερα παιχνίδια στο νέο υλικό. Η μετάβαση από την AMD, η οποία κατασκεύασε το τσιπ του PlayStation 5, στην Intel θα έφερνε και κινδύνους συμβατότητας «προς τα πίσω», κάτι που ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μηχανικών και στελεχών της Intel και της Sony, ανέφεραν οι πηγές.

Η διασφάλιση της συμβατότητας με προηγούμενες εκδόσεις του PlayStation θα ήταν δαπανηρή και θα χρειαζόταν μηχανικούς πόρους. Το να επιτρέπεται στους χρήστες του PlayStation να παίζουν παιχνίδια που έχουν αγοράσει για παλαιότερα συστήματα είναι μια δυνατότητα που η Sony περιλαμβάνει σε ένα σύστημα επόμενης γενιάς.

Έχοντας χάσει το πρώτο κύμα της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχείται πλέον από τις Nvidia και AMD, η Intel ανακοίνωσε ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο τον Αύγουστο. Η Intel ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει το 15% του εργατικού της δυναμικού για να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των κεφαλαιουχικών της δαπανών για την επέκταση των εργοστασίων που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της.

ΠΗΓΗ: ot.gr