Κάθε άλλο παρά έκπληξη θα χαρακτήριζε κανείς την κυριαρχία του επικού «Shogun» στα βραβεία Emmy 2024 με 18 χρυσά αγαλματίδια να κοσμούν πλέον την 1η σεζόν του, ένα προαναγγελθέν ρεκόρ που έμοιαζε αχτύπητο, αν σκεφτεί κανείς την σαρωτική κυριαρχία του με 25 αρχικά υποψηφιότητες.

Από την άλλη, οι περιπέτειες της ομάδας του «The Bear» στην πολυτάραχη κουζίνα ενός εστιατορίου στο Σικάγο, συγκίνησαν ξανά στην κατηγορία της κωμωδίας με αποτέλεσμα η σειρά να σαρώσει με 11 βραβεία (από 23 υποψηφιότητες), χωρίς όμως το πολυπόθητο αγαλματίδιο της Καλύτερης Κωμικής Σειράς.

Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, Λίζα Κόλον-Ζάγιας και Έμπον Μος-Μπάκραχ βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες τους στο «The Bear».

Η περίπτωση Baby Reindeer

Από την εξίσωση των βραβεύσεων των τηλεοπτικών Emmy δεν θα μπορούσε να λείπει το «Baby Reindeer» του Netflix, ίσως η πιο πολυσυζητημένη και σκανδαλώδης τηλεοπτική σειρά της σεζόν, εξαιτίας της αληθινής ιστορίας που την ενέπνευσε. Το «Baby Reindeer» αναδείχτηκε σε Καλύτερη Μίνι Σειρά, με βραβεία επιπλέον Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Σεναρίου για τον Ρίτσαρντ Γκαντ, καθώς και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την συμπρωταγωνίστρια του Τζέσικα Γκάνινγκ, η οποία γλίστρησε στο πετσί του ρόλου της εμμονικής καταδιώκτριάς του.

Οι Τζέσικα Γκάνινγκ και Ρίτσαρντ Γκαντ με τα βραβεία τους για το «Baby Reindeer».

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να διορθώσω αυτό που μου είχε συμβεί και να σταθώ ξανά στα πόδια μου», δήλωσε ο Γκαντ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. «Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και όσο άσχημα και αν είναι, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, οπότε αν έχετε προβλήματα, συνεχίστε να προσπαθείτε και σας υπόσχομαι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Ο δημιουργός της πιο »άβολης» σειράς που παρακολουθήσαμε φέτος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η μόνη σταθερά σε κάθε επιτυχία στην τηλεόραση είναι η καλή αφήγηση μιας ιστορίας. Το αφήγημα που απηχεί την εποχή μας. Πάρτε λοιπόν ρίσκα. Σπρώξτε τα όρια. Εξερευνήστε το άβολο. Τολμήστε να αποτύχετε για να πετύχετε».

Επίσης, στην απονομή των Emmy, ο τελευταίος κύκλος της σειράς «The Crown» του Netflix, απέσπασε μόνο ένα βραβείο για την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, η οποία στο ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα πήρε το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά. «Το να παίξω αυτόν τον ρόλο που βασίζεται σε αυτή την ασύγκριτη, απίστευτη ανθρώπινη ύπαρξη ήταν μεγάλο προνόμιο για μένα», είπε στην ομιλία της.

Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Emmy 2024

Και μην ξεχνάμε: το βράδυ της Κυριακής, η Τζόντι Φόστερ κέρδισε το πρώτο Emmy στην πολύχρονη καριέρα της, για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αστυνομική σειρά του HBO «True Detective: Night Country», την οποία η ίδια χαρακτήρισε από σκηνής ως «μαγική εμπειρία».

Η Τζόντι Φόστερ με το Emmy της.

Ρεκόρ και νικητές

Αναλυτικά, όπως είχε προβλεφθεί, η επιτυχία της ιαπωνικής μεσαιωνικής περιπέτεια της πλατφόρμας Disney+ «Shogun», έδωσε το στίγμα των βραβεύσεων στα φθινοπωρινά Emmy και στην ακριβοθώρητη κατηγορία της Καλύτερης Δραματικής Σειράς. Στην πλευρά των κωμικών σειρών, το σουξέ της γαστρονομικής δραμεντί «The Bear» εκτόξευσε το πακέτο του τηλεοπτικού σπριντ: «Shogun» και «The Bear» πέτυχαν τα απόλυτα ρεκόρ βραβεύσεων στην ιστορία του θεσμού στις κατηγορίες του δράματος και της κωμωδίας, αντίστοιχα.

Όρεξη να έχει κανείς να μετράει ρεκόρ, όπως και να θυμάται ότι το «Shogun» έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη σειρά που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς.

Η μόνη απώλεια και ίσως «σοκ» της απονομής, ήταν το βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας που δόθηκε στο «Hacks» και όχι στο «The Bear», μια καλή υπόμνηση ότι η προσπάθεια δημουργίας ενός πρωτοκλασάτου εστιατορίου στο Σικάγο από τον Κάρμι Μπερζάτο (Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ) και τη δυσλειτουργική ομάδα του, είναι κυρίως ψυχόδραμα με κωμικοτραγικές πινελιές.

Η μήπως δεν είναι; Η αδυναμία σωστής κατάταξης του The Bear στην κατηγορία που του αρμόζει, αντικείμενο συζητήσεων και συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της τηλεοπτικής βιομηχανίας, έκανε τους οικοδεσπότες Γιουτζίν και Ντάνι Λέβι, να σαρκάσουν το όλο μπλέξιμο: «Αγαπώ τη σειρά και ξέρω ότι κάποιοι από εσάς θα περιμένουν να κάνουμε ένα αστείο για το αν το ‘’The Bear’’ είναι πραγματικά κωμωδία, αλλά στο πραγματικό πνεύμα του ‘’The Bear’’, δεν θα κάνουμε κανένα αστείο», είπε αστειευόμενος ο Γιουτζίν Λέβι.

Κάθριν Ο’ Χάρα, Γιουτζίν Λέβι, ;Άνι Μέρφι και Ντάνι Λέβι στη σκηνή των βραβείων Emmy 2024.

Αυτό το ακατάτακτο δραμα, λοιπόν, ανέδειξε για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες νικητές τους πρωταγωνιστές του «The Bear», Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ και Έμπον Μος-Μπάκραχ, οι οποίοι κατέκτησαν τα βραβεία Καλύτερου Α΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμική Σειρά, αντίστοιχα, ενώ η συμπρωταγωνίστριά τους Κολόν – Ζάγιας κέρδισε το πρώτο της Emmy, Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Το βραβείο Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμική Σειρά πήρε η Τζιν Σμαρτ του «Hacks».

Η συνολική εικόνα των βραβεύσεων, αναδεικνύει ψηλά το τηλεοπτικό στούντιο FX με το «Shogun» που προβάλλεται στο Disney+, το οποίο ‘’έσκισε’’, όπως είπαμε, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα βραβεία Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Σειρά για τον Χιρογιούκι Σανάντα, Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά για την Άννα Σαουάι και Καλύτερη Σκηνοθεσία Δραματικής Σειράς για τον Φρέντερικ Ε.Ο. Τόιε. Έχοντας κερδίσει 14 Creative Emmys στις τεχνικές κατηγορίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, το «Shogun» έσπασε το σερί διακρίσεων για μία σειρά μέσα σε μία σεζόν. Το ρεκόρ αυτό αυξήθηκε στο σύνολο των 18 βραβείων, που κατέκτησε η σειρά, χθες Κυριακή.

Τελετή απονομής με παρέλαση σταρ

Η τελετή της 76ης Απονομής των Βραβείων Emmy για τη σεζόν 2023-2024 που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Peacock Theatre του Λος Άντζελες, πραγματοποιήθηκε σε απόσταση αναπνοής από εκείνη για τη σεζόν 2022-2023, που έγινε μόλις τον Ιανουάριο του 2024, μετά από καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της πολύμηνης απεργίας των σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ. Οικοδεσπότες ήταν το δίδυμο Γιουτζίν και Νταν Λέβι, πρωταγωνιστές της καναδικής κωμικής σειράς «Schitt’s Creek».

Όπως και στην προηγούμενη τελετή, έτσι και σε αυτή, δεν έλειψαν τα  reunion διάσημων βετεράνων που χρωστούν τις καριέρες τους στην τηλεόραση: oι πρωταγωνιστές της «Δυτικής Πτέρυγας» Μάρτιν Σιν, Ντουλέ Χιλ, Τζάνελ Μολόνεϊ, Ρίτσαρντ Σιφ και Άλισον επανενώθηκαν στη σκηνή προς τιμήν της 25ης επετείου της σειράς.

Μάγια Ρούντολφ, Σεθ Μέγιερς, Κρίστεν Γουίγκ και Μπόουν Γιανγκ στο σόου των Emmy 2024.

Επίσης, στη σκηνή ανέβηκαν κωμικοί αστέρες πολλών γενεών και διαφορετικών φύλων του «Saturday Night Live», όπως οι Κρίστεν Γουίγκ, Μάγια Ρούντολφ, Σεθ Μέγιερς και Μπόουεν Γιάνγκ, προκειμένου να τιμήσουν την 50η σεζόν του διάσημου κωμικού σόου της Αμερικής. Από κοντά και οι Χένρι Γουίνκλερ και Ρον Χάουαρντ, πρωταγωνιστές στα νιάτα τους στην αγαπημένη αμερικανική σειρά «Happy Days» (1974-1984), που θεμελίωσε τις καριέρες τους στο Χόλιγουντ.

Ακόμα, διάσημοι τηλεοπτικοί μπαμπάδες, όπως οι Τζορτζ Λόπεζ, Ντέιμον Γουέιανς και Τζέσε Τάιλερ Φέργκιουσον, εμβληματικές μαμάδες, όπως οι Κόνι Μπρίτον, Μέρεντιθ Μπάξτερ και Σούζαν Κέλεχι Γούατσον, τηλεοπτικοί κακοποιοί, όπως οι Άντονι Σταρ, Τζιανκάρλο Εσποσίτο και Κάθι Μπέιτς και δημοφιλείς γιατροί, όπως οι Μίντι Κόλινγκ, Ζακ Μπραφ και Μεκί Φάιφερ, εμφανίστηκαν ως παρουσιαστές.

Τα βραβεία Emmy 2024 μπορεί να μην έκρυβαν φοβερές εκπλήξεις, είχαν όμως πληθώρα σταρ από κάθε γωνιά της αμερικανικής τηλεόρασης.