«Η Τάλσα ανήκει σε εμένα τώρα. Δεν λογοδοτώ σε κανέναν». Ατάραχος και αλύγιστος παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν, ο Σιλβέστερ Σταλόνε εκστομίζει αυτή την ατάκα-σήμα κατατεθέν του αρχιγκάνγκστερ που υποδύεται, στη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Tulsa King», που κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV.

Μια τηλεοπτική επιτυχία του 2022 που συνεχίζεται το 2024 με τις στιβαρές πλάτες του πολύπειρου σεναριογράφου-δημιουργού Τέιλορ Σέρινταν («Sicario», «Πάση θυσία», για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, «Yellowstone») και την υπογραφή του παραγωγού-σεναριογράφου Τέρενς Γουίντερ («The Sopranos», «Boardwalk Empire», «Vinyl», «Ο λύκος της Wall Street» για το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου), που επανέρχεται φέτος αισίως μετά από μια περίοδο προβλημάτων στο παρασκήνιο της παραγωγής της.

Πρώτος τηλεοπτικός πρωταγωνιστικός ρόλος

Έχοντας καταφέρει να παραμείνει στον αφρό των κινηματογραφικών πραγμάτων συμπορευόμενος με τις επιταγές των καιρών ανά δεκαετία, ο γερόλυκος σταρ με την τετραπλή ιδιότητα του ηθοποιού, σεναριογράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού, επανεφηύρε τους μύθους του στο σινεμά στη διάρκεια σχεδόν 50 ετών – τον Ρόκι με τη σειρά των ταινιών «Creed» και τον Ράμπο μέχρι και το «Ράμπο: Τελευταίο αίμα» (2019) – εξασφαλίζοντας τη συνέχεια τους με ή χωρίς αυτόν.

Στην παρούσα φάση ο Σταλόνε είναι στην τηλεόραση με τον πρώτο του τηλεοπτικό πρωταγωνιστικό ρόλο τις δύο σεζόν του «Tulsa King» που προβάλλονται από την Paramount+ στην Αμερική. Διασταύρωση της γκανγκστερικής κομεντί, του νεο-γουέστερν και του φιλμ νουάρ στους δρόμους και τα προάστια της σύγχρονης Τάλσα, η σειρά ακολουθεί την εξελικτική πορεία του Σταλόνε ως Νεοϋορκέζου μαφιόζου με το όνομα Ντουάιτ «Στρατηγός» Μανφρέντι που αποφυλακίζεται μετά από 25 χρόνια φυλάκισης και πίστης στην οικογένεια των μαφιόζων που υπηρέτησε.

Καθώς εκείνοι τον ξεφορτώνονται στην Τάλσα όπου του ζητούν να φτιάξει ένα νέο μαφιόζικο δίκτυο, η πρώτη σεζόν του «Tulsa King» κερδίζει στα σημεία. Και ναι, ο χαρακτήρας του έτσι όπως προβάλλει τη μάτσο περσόνα του αυτοσαρκαζόμενος, αντλεί αναφορές από τα βασικά είδη του αμερικανικού σινεμά – κυρίως από κλέφτες και παρανόμους που τρολάρουν το «σύστημα».

Tulsa King

Η γερασμένη αλλά κραταιά γοητεία και παραδοξότητα του Σταλόνε ως πάλαι ποτέ μύθου που πρέπει να συμβαδίσει με τους μοντέρνους καιρούς, αναμειγνύεται έξυπνα με την αφηγηματική χαλαρότητα μιας γκανγκστερικής ιστορίας που κυρίως διασκεδάζει με την ιδέα του παράνομου «αποίκου», ο οποίος χτίζει μεθοδικά μια μικρή αυτοκρατορία, χάρη σε έναν κώδικα ηθικής που ανταμείβει και προστατεύει τους δουλευταράδες πιστούς συνοδοιπόρους του.

Η Τάλσα ως ιστορικός τόπος

Η Τάλσα εξάλλου ως πόλη κουβαλά βαριά ιστορία, το τέλειο μπαγκράουντ για αμερικανικό έπος στην οθόνη: το υπέδαφός της αποτέλεσε πετρελαιοπαραγωγικό θησαυρό, η γη της ήταν το σπίτι αυτόχθονων Αμερικανών αλλά και τόπος μαρτυρίου εκατοντάδων Αφροαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές φυλετικές αναταραχές της 31ης Μαϊου και 1ης Ιουνίου 1921, γνωστές και ως η «Σφαγή της Τάλσα».

Στο σήμερα και την 1η σεζόν του «Tulsa King», ο Ντουάιτ, βετεράνος καουμπόι-γκάνγκστερ, με οδηγό και δεξί χέρι Αφροαμερικανό ντόπιο, καθιερώνεται στη νέα του πατρίδα, τη μεγαλούπολη της Τάλσα, ως παράγοντας του υποκόσμου. Στην πορεία ξεκόβει από την παλιά του «οικογένεια», επαναπροσεγγίζει την κόρη του και ιδρύει τη δική του συμμορία συμπαθών απροσάρμοστων ενώ εξαπλώνεται στην παραοικονομία (ποτέ βαριά ναρκωτικά, μόνο κάνναβη).

Αλλά στο τέλος της 1ης σεζόν, ο Ντουάιτ συλλαμβάνεται από την Στέισι (Άντρεα Σάβατζ), κυβερνητική πράκτορα και επίκεντρο του ερωτικού του ενδιαφέροντος, η οποία αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα στον Ντουάιτ και τον νόμο.

Tulsa King

Σεζόν 2

Με την έναρξη της 2ης σεζόν της σειράς, βλέπουμε τον Ντουάιτ να μπαίνει ξανά στη φυλακή αλλά να βγαίνει αλώβητος, αντιμετωπίζοντας το αμερικανικό δίκαιο, με τις δυνατές (παρά το προχωρημένο της ηλικίας το) γροθιές του, το σεξ απήλ του και τη δικονομική του καπατσοσύνη στο δικαστήριο, δηλαδή πότε με τη μάτσο αρρενωπότητα του, πότε με τη βοήθεια των γυναικών που τον αγαπούν και δεν του κακιώνουν ποτέ, αλλά κυρίως με την αλάνθαστη εμπειρία του ως παλιό αλάνι της μαφιόζικης πιάτσας που είναι.

Καθώς ο Ντουάιτ Μανφρέντι σκέφτεται να επεκταθεί στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να αποκρούσει νέους εχθρούς – τον κραταιό στην Οκλαχόμα πετρελαιοπαραγωγό Καλ Θρέσερ (Νιλ ΜακΝτόνα) και τον μεγαλομαφιόζο Μπιλ Μπεβιλάκουα (Φρανκ Γκρίλο) από το Κάνσας Σίτι. Αμφότεροι επιδιώκουν την εξόντωσή του, όπως και η πρώην μαφιόζικη οικογένειά του στη Νέα Υόρκη.

Ο Σταλόνε και όλο του το βαρύ περίβλημα είναι η κινητήριος δύναμη της σειράς καθώς η δεύτερη σεζόν κινείται πρωτίστως στις ράγες των συμβάσεων της γκανγκστερικής κομεντί (με κάθε χαλαρή αφέλεια).

Γύρω του, ο Τζέι Γουίλ που υποδύεται τον Τάισον, οδηγό του και δεξί του χέρι, ο Μαξ Κασέλα που ερμηνεύει τον μαφιόζο Μάνι που διέφυγε από τη Νέα Υόρκη για να μπει στη συμμορία του, ο Γκάρετ Χέντλουντ, στο ρόλο του πρώην σταρ του ροντέο και ιδιοκτήτη μπαρ Μιτς Κέλερ, ο Μάρτιν Σταρ που είναι ο Μπόντι, ιδιοφυία στα χρηματοοικονομικά, ο Τζέιμς Γκουλντ, ο οποίος είναι ο Ινδιάνος Τζίμι «Δε Κρικ» και η Αναμπέλα Σιόρα, γνωστή από τη σειρά «Οι Σοπράνος» και στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε στο «Cop Land» (1997), εδώ υποδύεται την αδελφή του. Όλοι τους αποτελούν ένα καλό καστ και μια πλατιά επιλογή δεύτερων χαρακτήρων, που αισθανόμαστε όμως ότι δεν έχουν κατακτήσει το χρόνο που τους αξίζει στην οθόνη.

Τα τρία πρώτα επεισόδια της 2ης σεζόν του «Tulsa King» μαρτυρούν μια τυποποίηση χαρακτήρων και ανατροπών, ωστόσο θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα επεισόδια για να έχουμε συνολική εικόνα.

Η ιδέα του βορειοαμερικανού ξένου στην Τάλσα, που ριζώνει ως σύγχρονος εξόριστος και μετανάστης σε μια γη που διεκδικούν πολλοί, είναι μια καλή πρώτη ύλη για το σενάριο, το οποίο έχει σίγουρα το αποτύπωμα του Sly. Δεδομένου της πολυσυλλεκτικότητας στα πρόσωπα και της ευαισθησίας που δείχνει ως δημιουργός ο Σταλόνε σε θέματα αναπαραγωγής φυλετικών στερεότυπων, περιμένουμε να δούμε προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα της ιστορίας και τι ουσιαστικό έχει να πει, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την καταγωγή και την προϊστορία των ηρώων.

Δείτε  το τρέιλερ της Σεζόν 2 εδώ:

INFO  Το «Tulsa King» θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, τη Δευτέρα 16/9 στις 22.00. Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE SERIES HD, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς, θα διατίθεται για θέαση οποιαδήποτε στιγμή στον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.