Emmy 2024: Η Anna Sawai γράφει ιστορία ως η πρώτη γιαπωνέζα ηθοποιός που κερδίζει βραβείο

Ανάμεσα στα 18 βραβεία που συγκέντρωσε το "Shogun" στα φετινά Emmy ήταν κι αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε μια γυναίκα ασιατικής καταγωγής, στην Anna Sawai.

«Έκλαιγα πριν ανακοινωθεί το όνομά μου. Eίμαι χάλια σήμερα», είπε η Anna Sawai κρατώντας το Βραβείο Emmy Καλύτερης Ηθοποιού Δραματικής Σειράς για τη σειρά «Shōgun».

Όταν η σειρά των 10 επεισοδίων «Shogun» του Disney+ έφτασε στο τέλος της, οι θαυμαστές ζητούσαν (απαιτούσαν) η Anna Sawai να λάβει ένα Emmy για την εξαιρετική ερμηνεία της ως Toda Mariko.

Από λαϊκή απαίτηση, πραγματικότητα με την Anna Sawai να γράφει ιστορία ως η πρώτη γιαπωνέζα ηθοποιός που κερδίζει Emmy Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Photo Credits: REUTERS/Mario Anzuoni

Η ηθοποιός αναμετρήθηκε στην κατηγορία με τις Jennifer Aniston («The Morning Show»), Carrie Coon («The Gilded Age»), Maya Erskine («Mr. and Mrs. Smith»), Imelda Staunton («The Crown») και Reese Witherspoon («The Morning Show»).

«Ευχαριστώ την Ακαδημία που με ανακήρυξε μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφους μου υποψήφια. Μεγάλωσα παρακολουθώντας και αγαπώντας τη δουλειά τους. Ευχαριστώ τον [πρόεδρο του FX Networks] John Landgraf και όλη την ομάδα του FX που πίστεψαν στην ιστορία μας.

Σας ευχαριστώ που πιστέψατε σε ‘μένα και μου δώσατε τον ρόλο της ζωής μου. Και ευχαριστώ κάθε έναν από το συνεργείο και το καστ με επικεφαλής τον [συμπρωταγωνιστή Hiroyuki Sanada] – πραγματικά άνοιξε πόρτες και συνεχίζει να ανοίγει πόρτες για ανθρώπους σαν εμένα», ανέφερε η Anna Sawai.

Με τον Hiroyuki Sanada. Photo Credits: REUTERS

Επίσης, ευχαρίστησε τη μητέρα της, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί της και ενέπνευσε την ερμηνεία της ως Lady Mariko.

«Τέλος, ευχαριστώ την ομάδα μου και ευχαριστώ την οικογένειά μου. Μαμά σε αγαπώ. Είσαι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ», πρόσθεσε η Sawai. «Μου έμαθες τη στωικότητα και έτσι μπόρεσα να υποδυθώ τη Mariko.

Αυτό το βραβείο είναι για όλες τις γυναίκες που δεν περιμένουν τίποτα και συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα για όλους».

Photo Credits: REUTERS/Mike Blake

Η Toda Mariko πρωταγωνιστεί ως «μια γυναίκα με ανεκτίμητες δεξιότητες, αλλά ατιμωτικούς οικογενειακούς δεσμούς, η οποία πρέπει να αποδείξει την αξία και την υποταγή της».

Shogun: Το ιαπωνικό μεσαιωνικό δράμα που μας γνωρίζει τον κόσμο των σαμουράι

Το «Shōgun» είναι μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του James Clavell από το 1975, το οποίο αποτελεί μυθοπλασία πραγματικών προσώπων και γεγονότων από την Ιαπωνία του 17ου αιώνα.

Από τους Justin Marks και Rachel Kondo, η σύγχρονη αυτή εκδοχή του ιαπωνικού saga από το 1975 υιοθετεί μια πολύ ευρύτερη σκοπιά από την προκάτοχό της. Εξακολουθεί να αφηγείται την ιστορία του σκληροτράχηλου Άγγλου θαλασσοπόρου Τζων Μπλάκθορν, ο οποίος φτάνει στην Ιαπωνία στις αρχές του 17ου αιώνα και καταλήγει να υιοθετήσει την κουλτούρα των σαμουράι και να εμπλακεί σε εκπληκτικά πολλές πτυχές της ζωή της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Όπως αναφέρει η Αγγελική Κουρουτζή σε άρθρο της στο ΒΗΜΑ: «Ωστόσο, οι δημιουργοί έχουν αναπροσαρμόσει την αφήγηση, αναβαθμίζοντας τους ρόλους πολλών από τους Ιάπωνες χαρακτήρες και – κυρίως – ισορροπώντας την δυτική έξωθεν ματιά και τον ευρωκεντρισμό που χαρακτήριζε την σειρά του ’80. Ενώ ο Άγγλος θαλασσοπόρος διατηρεί εξέχοντα ρόλο, ο φακός μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε αυτόν και τους άλλους Ιάπωνες χαρακτήρες, ενώ η συμπερίληψη κατά πολύ ιαπωνικών διαλόγων παίζει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

Photo Credits: REUTERS

Η σειρά ήταν υποψήφια για 25 βραβεία Emmy και έγραψε (κι αυτό ιστορία) κερδίζοντας 18 από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου καλύτερης δραματικής σειράς.

Το πολεμικό έπος γίνεται έτσι η πρώτη μη αγγλόφωνη σειρά που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

Η πολυτάλαντη Anna Sawai

Η Anna Sawai γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1992 στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός σε ηλικία μόλις 11 ετών, έναν χρόνο μετά τη μετακόμιση της οικογένειάς της στην Ιαπωνία.

Το 2004 πρωταγωνίστησε σε μια θεατρική παράσταση στο Τόκιο και πέντε χρόνια αργότερα έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία πολεμικών τεχνών «Ninja Assassin».

Ακολούθησε ένα διάλειμμα από την υποκριτική, όταν ήταν σε ηλικία 21 ετών, για να γίνει μελος του συγκροτήματος «FAKY». Η συμμετοχή της στο συγκρότημα εκτόξευσε τη δημοφιλία και τις μετοχές της, επιτρέποντας της να επιστρέψει στην υποκριτική διεκδικώντας περισσότερα.

Έπαιξε στην αστυνομική σειρά του BBC, «Giri/Hagi» αλλά και στην ταινία «Fast & Furious» του 2021 ως Elle Lue.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.