Χαλκίδα: «Θερίζουν» τα κρούσματα σαλμονέλας και γαστρεντερίτιδας

Δεκάδες άτομα που διαμένουν μόνιμα στη Χαλκίδα, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπως και σε Νοσοκομεία των Αθηνών και διαγνώστηκαν με σαλμονέλα και γαστρεντερίτιδα.

«Θερίζουν» τη Χαλκίδα τα κρούσματα σαλμονέλας και γαστρεντερίτιδας…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eviazoom.gr από τα τέλη Αυγούστου 2024 δεκάδες είναι τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, κάθε ηλικίας και φύλλου, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπως και σε Νοσοκομεία των Αθηνών και διαγνώστηκαν με σαλμονέλα και γαστρεντερίτιδα.

Μάλιστα αρκετά από τους ασθενείς χρειάστηκε να παραμείνουν νοσηλευόμενοι.

Όπως εξηγούν οι καθηγητές επιδημιολογίας:

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί ναυτία, έμετο και οξεία διάροοια και γαστρεντερίτιδα. Η σαλμονέλα προκαλεί τη μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, είτε τον τυφοειδή πυρετό που είναι ένα βαρύτερο νόσημα.

Πως μεταδίδεται

Η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα, όπως ωμό κρέας ή αυγά. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα ζώων όπως κοτόπουλα, πάπιες και χελώνες.

Σύμμαχος της μετάδοσης η άγνοια

Συνήθως το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα διότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού. Επίσης πολλές φορές υπάρχει άγνοια για τα πρωτόκολλα της προετοιμασία του φαγητού.

Παραδείγματος χάρη είναι λάθος στο μαγείρεμα να πλένεται το κοτόπουλο πριν μαγειρευτεί γιατί οι πιτσιλιές του νερού με παθογόνα βακτήρια θα μολύνουν το νεροχύτη, τους πάγκους κλπ.

Σαλμονέλα και κατοικίδια

Επίσης τα κατοικίδια, -και το φαγητό που τρώνε-, μπορεί να φέρουν σαλμονέλα, που σημαίνει ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να πλένουν σχολαστικά τα μπολάκια με το φαγητό τους και οπωσδήποτε είναι απαραίτητο και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.