Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου από το Βελλίδειο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις του σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες εξελίξεις με την έγκριση της πρότασης μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη που οδήγησε στην καθαίρεσή του.

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε μια εισαγωγική τοποθέτηση όπου σημείωσε ότι «χρειάζεται μια μεγάλη, προοδευτική αλλαγή» για να μην υπάρξουν ξανά τραγωδίες όπως στα Τέμπη ή να μην καταρρέει το ΕΣΥ, όπως ανάφερε ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο «για δυστοπία» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες του ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης παρά τα εσωτερικά ζητήματα.

«Καταθέσαμε εδώ και καιρό κοστολογημένες προτάσεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι αν δεν απαλλαγούμε από τα βάρη που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους», σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Για στεγαστική κρίση

«Αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς και προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Για το Airbnb αναπτύσσουμε πλέγμα μέτρων, όπως αύξηση της επιδότησης ενοικίου και οικοδομούμε κατοικίες για τη στέγαση φοιτητών», πρόσθεσε.

«Η χώρα θα αλλάξει πορεία με μια μεγάλη προοδευτική στροφή, προϋπόθεση της οποίας είναι ένας μεγάλος και δυνατός ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Παππάς.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ο Νίκος Παππάς για το εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος είπε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα, έχουμε όλες μας τις δυνάμεις διοχετεύσει για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί».

«Καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας», σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση»

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε το μέγεθος της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις τιμές ενέργειας

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ενεργειακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχα ήδη σπεύσει από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες».

«Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια», είπε ο Νίκος Παππάς και άφησε αιχμές κατά του Κωστή Χατζηδάκη.

«Να τολμήσουμε να φέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω», τόνισε.

Για την καθαίρεση Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να καταθέσει υποψηφιότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό και όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά», είπε με νόημα ο Νίκος Παππάς και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική εκλογή», τόνισε.

Θα υπάρχει επιστροφή Τσίπρα;

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Οφείλουμε όλοι να μένουμε στις επίσημες τοποθετήσεις του», τόνισε αφού χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες και για το εάν θα στηριχθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει δυστυχώς τα απόνερα ενός δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος. Καλώ, όμως, τους πολίτες να διαβάσουν τις προτάσεις μας. Από εκεί και πέρα, για το δεύτερο ερώτημα θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας η σύγχρονη δείχνουν ότι στο ανώτατο αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με κύρος και εκτόπισμα, όπως οι Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος. Η δική μας παράταξη έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις, γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος που προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο αυτή τη φορά; Θα το δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης; Άρα έχω αποφανθεί για την ερώτησή σας: Όχι», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

Αιχμές για τη Νέα Αριστερά

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για το γεγονός ότι βουλευτές κράτησαν τις έδρες τους όταν έγινε η διάσπαση που οδήγησε στη Νέα Αριστερά, κάτι που χαρακτήρισε ως «πληγή» που δυσκολεύει τις συγκλίσεις.

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Παππάς είπε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ότι: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Σε σχέση με τη συνεργασία, σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε από κοινού μία πρωτοβουλία για να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση; Μία πρωτοβουλία να τις χρεώσεις των τραπεζών και τις προμήθειες; Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη;

Ο Νίκος Παππάς απάντησε σε ερώτηση ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη, ενώ σημείωσε ότι: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι προφανώς. Υπάρχουν στελέχη με αγώνες και περγαμηνές και είναι πολεμιστές της δημοκρατικής παράταξης».

Για το παράδειγμα της Γαλλίας

«Δείτε τι έγινε στη Γαλλία. Προκηρύχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές και αναγκάστηκαν τα προοδευτικά κόμματα να κλειστούν σε μία αίθουσα και να βγάλουν κοινούς υποψηφίους. Πρέπει να κοιτάμε τα θετικά και τα αρνητικά της Γαλλίας. Το αρνητικό ήταν πως δεν είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή εγκαίρως. Το θετικό ήταν ότι ανετράπησαν οι εκτιμήσεις.

Είναι ένα μάθημα. Ο προοδευτικός κόσμος περιμένει απαντήσεις», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Παππάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Νίκου Παππά.

«Η χώρα θα αλλάξει πορεία μόνο με μία προοδευτική στροφή – Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυητής μιας προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας»

Κυρίες και κύριοι
Εκπρόσωποι των Μέσων,
Απευθυνόμαστε σε εσάς ως φορείς της πραγμάτωσης του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Ελλάδας.
Και λέμε ξεκάθαρα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή.
Για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα, είτε στον αστικό ιστό.
Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές εικόνες, όπως αυτές με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στον Παγασητικό.
Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες, όπως το έγκλημα των Τεμπών.
Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου.
Για να μην παρακολουθούνται παρανόμως, υπουργοί, αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης.
Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους.
Για να μη καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων στην Ευρώπη.
Για να μην είμαστε πρωταθλητές στο κόστος της ενέργειας.
Για να μη χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας το μισό τους εισόδημα απλώς και μόνο για να στεγαστούν.
Για να μην αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για να μην είναι και η Θεσσαλονίκη παρακολουθητής των εξελίξεων, αλλά ηγέτιδα δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των επιλογών της Κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Αυτές οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Δεν είναι, όμως, η αναπόφευκτη μοίρα και η αναπόφευκτη πορεία για τον ελληνικό λαό.
Δεν είναι η δεδομένη εικόνα της Ελλάδας που γερνά, μειώνεται και δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες.
Είναι η δυστοπία που θα ανατρέψουν οι προοδευτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην αιχμή του δόρατος και στην πρωτοπορία.
Προοδευτικές δυνάμεις στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, στην οργανωμένη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στην κοινωνία των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρίνεται στην ευθύνη του. Ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Καταθέτει προτάσεις, παίρνει πρωτοβουλίες. Συγκροτείται ως το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ελλάδα, ακόμα και σε στιγμές δύσκολες.
Πάνω και πέρα από όλα – εσωτερικές διαδικασίες, προσωπικές φιλοδοξίες – βρίσκεται η ανάγκη απάντησης στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός.
Καταθέσαμε ήδη, εδώ και καιρό, κοστολογημένες προτάσεις για την ακρίβεια και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Πιστεύουμε, όμως, βαθιά ότι αν δεν απαλλαγούμε από τα βάρη που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα τραγικά δημογραφικά δεδομένα, δεν θα αποκαταστήσουμε την ισορροπία με το περιβάλλον.
Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους.
Προτάσεις προοδευτικής σύγκλισης και ελπίδας.
Προτάσεις για τις οποίες καλούμε και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, τις καλούμε να τις στηρίξουν.
Για τη στέγη – η πολιτεία στοχευμένα προστατεύει – εγγυάται και οικοδομεί
• Αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς και προστατεύουμε την Α΄ κατοικία
• Αναπτύσσουμε πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πολιτικές ακόμα και αυτοί που δεν έχουν τα κεφάλαια για ίδια συμμετοχή
• Με κλιμακωτά φορολογικά κίνητρα ενθαρρύνουμε την ενοικίαση σπιτιών
• Με τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, το λεγόμενο AirBNB, τα οποία ανέρχονται γύρω στα 700 εκ ευρώ το χρόνο, αναπτύσσουμε πλέγμα μέτρων, όπως:
◦ Η αύξηση της επιδότησης ενοικίου
◦ Η επιδότηση στεγαστικών δόσεων κλιμακωτά και με βάση τις ανάγκες από 10% έως 30%
◦ Οικοδομούμε κατοικίες για τη στέγαση φοιτητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων λειτουργών.
Για το ιδιωτικό χρέος.
– Το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού καθίσταται υποχρεωτικό και για τον δανειστή.
– Οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται, όπως και η πρώτη κατοικία.
– Σε έναν νέο πτωχευτικό Νόμο προστατεύονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
– Στο εγγυοδοτικό σχήμα του «ΗΡΑΚΛΗ» οι εγγυήσεις του δημοσίου θα εξαρτώνται και από την πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι λεγόμενοι servicers.
Ο Ελληνικός λαός δικαιούται προσιτή στέγη. Δικαιούται ένα μέλλον που δε θα τον πνίγει το χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν προτείνει, δεν εξηγεί απλώς το τι πρέπει να γίνει. Λέει, χωρίς μισόλογα, ποιος πρέπει και μπορεί να το κάνει.
Η συλλογική μας απόφαση, η κοινή μας βάση, εκεί από όπου εκκινούμε, εκεί όπου προστρέχουμε όταν υπάρχει ανάγκη, είναι σαφής και ξεκάθαρη. Διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα θα αλλάξει πορεία μόνο με μία μεγάλη προοδευτική στροφή.
Με προοδευτική εκλογική συνεργασία, με μία μεγάλη και ισχυρή συστράτευση, προϋπόθεση της οποίας είναι ο οργανωμένος και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.