Το μεγάλο λάθος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Αν η Τουρκία δεχόταν να εφαρμοστεί η ρήτρα επιστροφών από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2016, θα μειώνονταν δραστικά η πρωτογενής ροή προς την Ελλάδα και, όπως είναι φυσικό και επόμενο, και οι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εταίρων της, καθώς και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, ίσως, αυτό που εύστοχα επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δευτερογενείς ροές από τον νότο στον βορρά, αλλά οι πρωτογενείς από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, και τη Τουρκία προς τον ευρωπαϊκό νότο.

Αν η Τουρκία δεχόταν να εφαρμοστεί η ρήτρα επιστροφών από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2016, θα μειώνονταν δραστικά η πρωτογενής ροή προς την Ελλάδα και, όπως είναι φυσικό και επόμενο, και οι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.

Γι’ αυτό, κρίσιμη παραμένει η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό αλλά και η στενή ελληνογερμανική συνεργασία, ώστε να πειστεί η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την καλή της πίστη προς την Τουρκία στο μεταναστευτικό και με το πρόγραμμα της βίζας – εξπρές για τους Τούρκους επισκέπτες των ελληνικών νησιών, που ωφέλησε ιδιαίτερα τον ελληνικό τουρισμό και που αξιοποίησαν με ενθουσιασμό οι Τούρκοι.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί έχουν υπάρξει διστακτικοί στην ανάληψη πρωτοβουλιών έναντι της Τουρκίας, ακολουθώντας μια παθητική στάση που αναπόδραστα οδηγεί στα σημερινά αδιέξοδα.

***

Γιατί άλλαξαν τις κλειδαριές στο γραφείο Κασσελάκη

Εντολή να… αλλάξουν οι κλειδαριές στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο του κτηρίου της Βουλής, έδωσε ο Κώστας Τασούλας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρατράγουδα, σαν αυτό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής όταν μετακλητός υπάλληλος που εργάζεται στο εν λόγω γραφείο εμποδίστηκε να μπει από μέλη της αστυνομικής φρουράς της Βουλής, τα οποία έχουν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να προβαίνουν σε … για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Και αυτό καθώς με σχετικό αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά την έκπτωση Κασσελάκη και την αποχώρηση των συνεργατών του, εγκαταστάθηκε στο ευρύχωρο και ευήλιο γραφείο. Η λίστα με ονόματα όσων έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στον χώρο δεν συμπεριελάμβανε τον μετακλητό αν και είναι από την εποχή Τσίπρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν σκηνές απείρου κάλλους με ένταση και φωνές και γύρω του πέντε αστυνομικούς της φρουράς και τον Φρούραρχο!

Τελικά μετά από τα σχετικά τηλεφωνήματα λύθηκε η… παρεξήγηση, στην οποία απέδωσαν το όλο θέμα οι συνεργάτες του Παππά, διαρρέοντας ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβαν και το δικό του όνομα. Όλα αυτά έγιναν «για να μην έχουμε εικόνες σαν αυτές που σημειώθηκαν στην Κουμουνδούρου», όπως έλεγαν, υπονοώντας τις απαιτήσεις Κασσελάκη να του δώσουν τα κλειδιά του γραφείου του στην Κουμουνδούρου από όπου τα μάζεψε και έφυγε μετά την έκπτωσή του μαζί με τον Καπνισάκη και άλλους συνεργάτες του, αλλά στην πορεία το ξανασκέφτηκε…

***

Η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠαΣοΚ

Ένα από τα νέα -και σοβαρά- προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι κι αυτό της αδιαφορίας («αδειάσματος» το λένε οι βουλευτές της ΝΔ) από δημάρχους που στήριξε, όμως τώρα βλέποντας τη φθορά μετά τις ευρωεκλογές, θυμούνται την πολιτική τους… καταγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος σε νησί του Αργοσαρωνικού προερχόμενος από το ΠαΣοΚ, αν και στήριξε συριζαίους σε εκλογές, Γιάννη Ραγκούση, είχε δημιουργήσει σχέσεις και με τη ΝΔ. Ενώ η κυβέρνηση τον στήριξε στις δημοτικές εκλογές σαν να ήταν δικός της, μαθαίνουμε πως εσχάτως για την τραγική εικόνα των παράνομων χωματερών στο νησί του, καταγγέλλει το Υπουργείο περιβάλλοντος και τις αποψιλώσεις οικοπέδων που υποχρέωσε τους πολίτες. .

Όμως, αντίστοιχα φαινόμενα που δήμαρχοι πυροβολούν την κυβέρνηση υπάρχουν κι άλλα. Πράσινοι ευεργετημένοι δήμαρχοι από τη ΝΔ δίνουν αγώνα για υποψήφιους προέδρους στο ΠαΣοΚ, ενώ και ο περιφερειάρχης Κουρέτας της Θεσσαλίας, που έχει πιάσει στασίδι στο Μαξίμου, στηρίζει (μου λένε κάποιοι από τη Θεσσαλία) υποψήφιο του ΠαΣοΚ για την ηγεσία κι ας μην το πολύ λέει.

***

Με άρωμα… σκυλοκαβγά

Ανταλλαγές επιστολών με άρωμα σκυλοκαβγά μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και πλατείας Κοτζιά είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τα επιτελεία των δύο μονομάχων λίγο έλειψε να τινάξουν την μέχρι τώρα ήρεμη διαδικασία στον αέρα. Τι εννοώ; Το αίτημα από την πλευρά του ΠαΣοΚ για παραχώρηση χώρων για την εσωκομματική διαδικασία εκλογής αρχηγού το είδαν μερικοί, βασιλικότεροι του βασιλέως επιτελάρχες της πλατείας Κοτζιά ,ως ευκαιρία για εκλογικά παιχνίδια με αποτέλεσμα την παρ΄ ολίγον έκθεση, τόσο του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, όσο όμως και της διαδικασίας, αλλά και του ΠαΣοΚ γενικά.

Το ΠαΣοΚ ρώτησε αρχικά για τη διαθεσιμότητα παραχώρησης για συγκεκριμένες αίθουσες που είχαν χρησιμοποιηθεί και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία και η απάντηση ήταν ουσιαστικά μία πρόταση για παραχώρηση άλλων αιθουσών, που οι “επιτελάρχες” πίστευαν ότι θα ευνοούσαν τον Χάρη Δούκα. Ευτυχώς για το ΠαΣοΚ, τη διαδικασία, αλλά και τον Δήμαρχο Αθηναίων η θεσμική συμπεριφορά του Γ.Γ. του δήμου Βασίλη Μπώκου αποσόβησε τα χειρότερα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, η παρέμβαση του ήταν καταλυτική προκείμενου να κατευναστούν τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, καθώς το αρχικό αίτημα δεν ήταν παράλογο. Έτσι λοιπόν η διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά και θα γίνουν εκεί που είχαν γίνει και την προηγούμενη φορά και το κυριότερο χωρίς τον προδιαγεγραμμένο άνευ λόγου καυγά.

***

Ποιους συνάντησε ο Ανδρουλάκης στην Τούμπα

Όπου κι αν πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντά Ολυμπιακούς, ακόμη και στην Τούμπα. Βλέπετε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αν και δηλωμένος Παναθηναϊκός έχει ήδη έναν Ολυμπιακό στο σπίτι του, τον γιο του, αλλά και πολλούς φίλους που σε κάθε νίκη της ομάδας τους τον πειράζουν ή τους πειράζει εκείνος ανάλογα το αποτέλεσμα.

Αυτό όμως που δεν περίμενε με τίποτα είναι να συναντήσει όχι έναν αλλά πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Την ημέρα του αγιασμού των σχολείων μαθαίνω πως βρέθηκε σε δημοτικό σχολείο της Τούμπας, μία περιοχή που έχει την έδρα του ο ΠΑΟΚ.

Εκεί τα παιδιά τον πλησίασαν, έπαιξαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του. Κάποια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης ρωτάει το “αλάνι” της παρέας:
-τι ομάδα είσαι;
το αγοράκι του απαντάει ακαριαία και χωρίς δεύτερη σκέψη:
-Ολυμπιακάρα κύριε..

Ήταν μία απάντηση που ξάφνιασε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ που γύρισε και κοίταξε γύρω του αμήχανα. Εκείνη την στιγμή ακούγεται μία φωνή που του λέει “είμαστε πολλοί” ήταν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης που συνόδευε τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι από τους πιο γνωστούς οπαδούς του Ολυμπιακού στο ΠαΣοΚ… Κάπου εκεί σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση για ομάδες και συνεχίστηκε το παιχνίδι και οι selfies.

***

Γίνονται παρεμβάσεις στην ΕΡΤ;

Αυτό το σίριαλ (γιατί όντως έγινε σίριαλ) της απομάκρυνσης του Κωνσταντίνου Ζούλα από την ΕΡΤ συνεχίζεται. Και δεν λέει αν σταματήσει τη στιγμή που ο κ. Ζούλας πήρε διευθυντική θέση σε ιδιωτικό κανάλι και ορίστηκε προσωρινός αντικαταστάτης του. Μαθαίνω λοιπόν ότι στους φίλους και στους γνωστούς του λέει πως ουσιαστικά δύο υπουργοί φταίνε για όλα όσα έχουν συμβεί.

Η Νίκη Κεραμέως για την εγκύκλιο περί εξετάσεων ΑΣΕΠ και ο Παύλος Μαρινάκης για… παρεμβάσεις, όπως ειπώθηκε, στην ΕΡΤ. Τώρα, μεταξύ μας, τι είδους παρεμβάσεις άραγε έγιναν (που εάν όντως υπήρχαν γιατί δεν τις κατήγγελλε;) όπως γίνονταν παλιά που οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι απειλούσαν ότι θα καταρρίψουν δορυφόρους ή τότε που πίεζαν να αναφερθεί από την δημόσια τηλεόραση η… «άφθονη διούρηση»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.