Το ελληνικό μπάσκετ έχασε έναν από τους αυθεντικούς ήρωες των 90s, το NBA έναν σπουδαίο «έκτο παίκτη» και ο Άντριου των Γουόριορς τον πατέρα του.

Ο Μίτσελ Ουίγκινς (Michell Wiggins) δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, όπως σταδιακά μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πολλά αμερικανικά Μέσα.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 65 χρόνια του, γεννημένος στις 28/9 του 1959 στον αμερικανικό νότο ο παλαίμαχος γκαρντ άφησε την τελευταία πνοή του ύστερα από μια άνιση μάχη που έδωσε για τουλάχιστον 18 μήνες.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε αρχικά γνωστή από μια «αποχαιρετιστήρια» και συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Αντζέλικα. Η οικογένειά του Μίτσελ Γουίγκινς είχε φροντίσει να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αυτός αντιμετώπιζε.

Η Ελλάδα θαμπώθηκε από τον Γουίγκινς

Ο Μίτσελ Γούιγκινς έπαιξε μπάσκετ σε τρεις ελληνικές ομάδες. Ήρθε στην Αθήνα για τον νεοφώτιστο Μίλωνα, έγινε ο απόλυτος ηγέτης του Σπόρτιγκ και πέρασε άλλη μια σεζόν στον Πανιώνιο παίζοντας στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Αφού στη Ν.Σμύρνη έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής, στο τσιμεντένιο κλειστό των Πατησίων ο σπουδαίος αυτός περιφερειακός άφησε μια πλούσια κληρονομιά με ανεξίτηλες αναμνήσεις και κατορθώματα που θα συνοδεύουν εσαεί την ιστορία της ομάδας. Της Α1 ήταν δυο φορές ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους (1994, 1996), μια μηχανή παραγωγής σκορ που οι αντίπαλοι έτρεμαν να μαρκάρουν.

Η Ελλάδα θαύμασε κι αγάπησε τον μετανοημένο Μίτσελ Γουίγκινς ως μια ατόφια μορφή των παρκέ που συμπαρέσερνε τα πλήθη με την αξιοζήλευτη ικανότητα να στέλνει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι.

Το NBA και η κοκαΐνη

Στο NBA υπήρξε ενεργό μέλος των Χιούστον Ρόκετς που έφτασαν στους Τελικούς και διεκδίκησαν τον τίτλο του 1986, ως συμπαίκτης του Χακίμ Ολάζουον. Ήταν νο23 στο ντραφτ του ‘83 (Σικάγο Μπουλς με ανταλλαγή από τους Ιντιάνα Πέισερς) κι έπαιξε επίσης στους Φιλαντέλφια Σίξερς, προτού αφήσει τις ΗΠΑ. Ως κολεγιόπαιδο ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο του ‘82.

Το 1987 ανιχνεύθηκε πως είχε κάνει χρήση κοκαΐνης, όπως κι ο συμπαίκτης του Λιούις Λόιντ. Αμφότεροι τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τη λίγκα για 2,5 χρόνια.

Σε πρώτη φάση είχε αρνηθεί την κατηγορία. Πολλά χρόνια αργότερα έκανε την αυτοκριτική του. «Έκανα τη ζωή μου πολύ περίπλοκη γιατί πήρα άσχημες αποφάσεις. Έκανα παρέα με τους λάθος ανθρώπους, αλλά ακόμη κι αυτοί δεν σου βάζουν τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ στο στόμα και στο χέρι. Δικές μου ήταν οι αποφάσεις, δικό μου το λάθος και πλήρωσα το τίμημα».

Ο Αμερικανός ήταν παντρεμένος με την Μαρίτα Πέιν, Καναδή αργυρή ολυμπιονίκη του στίβου (Λος Άντζελες, 1984). Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά. Ο Άντριου Γουίγκινς, ο βενιαμίν των τριών γιων διαγράφει τη δική του ξεχωριστή πορεία στο NBA. Γιατί το μήλο αυτό έπεσε κάτω από τη μηλιά! Κι ας μην παίξει ποτέ ο μικρός στα Πατήσια.