ΣΥΡΙΖΑ – ΔΕΘ: Το «restart» με Παππά, οι «μίζες» Πολάκη και οι «κασσελακικοί»

Ώρα για επανεκκίνηση ή διάλειμμα στις εσωκομματικές έριδες; Ο «ενωμένος» ΣΥΡΙΖΑ της ΔΕΘ, η έξωθεν καλή εικόνα και η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Η απόπειρα μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα, μετά-Κασσελάκη εποχή βρίσκεται, ομολογουμένως, σε εξέλιξη. Το κόμμα αναζητά ισορροπία, περπατησιά ξανά.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής δεν είναι -προσώρας- εγγυημένο από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραδώσει αμαχητί τα όπλα. Κι ας του απέσπασαν, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, τα κλειδιά της Κουμουνδούρου οδηγώντας τον σε «έξωση».

Επιδιώκεται πάντως αυτή η γενικευμένη επανεκκίνηση και δεν είναι κρυφό.

Η επανεκκίνηση (;) του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Ο Νίκος Παππάς γέλασε όταν, ως πρόεδρος της ΚΟ, βρέθηκε στο περίπτερο του Ηρακλή στην 88η ΔΕΘ κι έλαβε ως αναμνηστικό ένα t-shirt με τη λέξη «restart». Είναι η λέξη που και οι άνθρωποι του Γηραιού έχουν οικειοποιηθεί για να περιγράψουν τη δική τους οργανωμένη επανένταξη στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, αλλά ταίριαξαν με τα τεκταινόμενα στην παράταση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε. Πόσο μάλλον ότι προχωρά ένα ολοκληρωτικό format. Αρκέστηκε να υπενθυμίσει πως «με τη δική μας κυβέρνηση έγινε το restart στο ελληνικό ποδόσφαιρο που είχε βασανιστεί» κι αναφέρθηκε στη χρήση του video κατά τη διάρκεια των αγώνων για την αποφυγή διαιτητικών λαθών.

Πάντως VAR δεν χρειάστηκε να παρέμβει όταν ο ίδιος είχε 0/3 σουτ, εν αντιθέσει με τη Ράνια Θρασκιά που ευστόχησε μεμιάς και πανηγύρισε δεόντως για το 100%. Πιθανόν ούτε ο Τζον Κόρφας, μπροστά στη φανέλα του οποίου ο Ν. Παππάς είπε πως ήταν ένα παράδειγμα για να πεισθούν ότι «μπορούν να παίξουν μπάσκετ παίκτες του δικού μου ύψους», δεν θα έβρισκε τόσο άνετα το καλάθι.

ΣΥΡΙΖΑ με «κασσελακικούς» παρόντες

Γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέβασε» κατά την επίσκεψή και περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο ένα σχετικώς πλήρες σύνολο. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε τον ρόλο του «πλέι μέικερ». Μαζί του όμως είχε για «σέντερ» τον Παύλο Πολάκη, τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Γιώργο Καραμέρο.

Όπως φυσικά τους ντόπιους Σωκράτη Φάμελλο και Κατερίνα Νοτοπούλου, που φρόντιζαν πότε – πότε και για τις συστάσεις, παρέα με τον Γιάννη Σαρακιώτη (υπερτομεάρχης, Φθιώτιδα) την Καλλιόπη Βέττα (Κοζάνη), την Κυριακή Μάλαμα (Χαλκιδική), τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο (Δράμα), τον Γιώργο Γαβρήλο (Αργολίδα), τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο (Μαγνησία), τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο (Αχαΐα) αλλά και τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη. Μπαλαντέρ η γραμματέας Ράνια Σβίγκου.

Εμμέσως πλην σαφώς εκπροσωπήθηκε στην ίδια ομάδα και το «κασσελακικό» μπλοκ. Η παρουσία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Θεοδώρας Τζάκρη (Πέλλα) δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε στο ελάχιστο από τους παριστάμενους. Παρών ήταν επίσης και ο -δεύτερος στη θητεία Κασσελάκη διευθυντής της ΚΟ- Θάνος Μωραΐτης.

«Είμαστε πάντα αισιόδοξοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην καρδιά των εξελίξεων και η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας εδώ το δείχνει» αποκρίθηκε ο Ν. Παππάς στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, επιλέγοντας να μην συμπληρώσει οτιδήποτε περισσότερο μετά από ερώτηση επί των εσωκομματικών διεργασιών που έχουν δρομολογηθεί από Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.

«Όχι εργολαβικός ιός στις συμβάσεις»

Είχε με άλλες διεργασίες ν’ ασχοληθεί ο ίδιος κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Η ημέρα είχε αρχίσει ήδη με τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί, παρόντος του προέδρου Αναστάσιου Τζήκα, με τη διοίκηση της HELEXPO.

Στο τέλος της ο Νίκος Παππάς εξέφρασε τους προβληματισμούς του για «το αν και κατά πόσο η επιλογή της μεθόδου σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα» στο μοντέλο υλοποίηση ανάπλασης της ΔΕΘ «θα αποβεί εις βάρος ή όχι των συμφερόντων του δημοσίου».

Κατά τον ίδιο «δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε πενταετής καθυστέρηση και δεν αξιοποιήθηκαν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι για να υλοποιηθεί το έργο αποκλειστικά ως δημόσιο». Δεσμεύτηκε δε πως με τους εργαζομένους «θα είμαστε σε διαρκή επαφή για να βεβαιωθούμε ότι τις εργασιακές συνθήκες και συμβάσεις τους δεν θα τις επιμολύνει εργολαβικός ιός».

«Νεοφιλελεύθερο πείραμα η Θεσσαλονίκη»

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε, με μικρή καθυστέρηση για έναν καφέ κι ένα σνακ στο κυλικείο της ΔΕΘ, εκπροσώπους από αρκετούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης «αλιεύοντας» προβληματισμούς και σκέψεις. Στην εισήγησή του ο κ. Παππάς, εκτενέστερη απ’ αυτήν των επτά λεπτών που του είχε επιτρέψει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου, δεν άφησε εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για αργοπορίες από το 2019 σε έργα που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διασύνδεση λιμανιού-σιδηροδρομικού σταθμού, και χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «νεοφιλελεύθερο πείραμα» της κυβέρνησης. Ένα πείραμα που έχει ως συνέπεια «από το flyover να περνάμε στο game over της κοινής λογικής», διότι προωθείται «η υπερσυγκέντρωση πόρων σε λίγους παίκτες της αγοράς».

Συν τοις άλλοις ο Νίκος Παππάς μετέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους – ένα μείζον ζήτημα που «θα είναι βαρίδι στα πόδια μας, αν δεν λυθεί». Αναλύοντας δε το σχέδιο του κόμματος για τη στέγη, μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχουν μόνο επιδοτήσεις, αλλά να διευρυνθεί συνολικά ο κύκλος των δικαιούχων σε δανεισμό από τις τράπεζες.

Αντίστοιχα θα πρέπει να ισχύσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως εξήγησε, διότι «μόνο 7 με 0-9 εργαζόμενους, κι όχι 70, 700, 7.000 ή 70.000 είχαν πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Σταθερά επανέλαβε και την ανάγκη να καταργηθεί το «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αιχμές στα περίπτερα για παιδεία και υγεία

Ήταν μια μεγάλη κουβέντα αυτός ο κλάδος ενόσω η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ περιδιάβαινε τα περίπτερα της ΔΕΘ και συνομιλούσε και φωτογραφιζόταν με εκθέτες. Μια μεγάλη βόλτα έγινε στην αίθουσα των Ενόπλων Δυνάμεων 2030, με τον Ν. Παππά να τονίζει μεταξύ άλλων, στη θέα μιας Belharra ότι «το Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί συγκριτικά με τα άλλα όπλα» και τον Π. Πολάκη να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα drones του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στους πυροσβέστες ο πρόεδρος της ΚΟ έγραψε και αφιέρωση.

Κυρίως πάντως οι συζητήσεις αφορούσαν σε μεγάλο ποσοστό των απορρόφηση από το κράτος των κατά γενική ομολογία εντυπωσιακών εκθεμάτων ιδίως των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την υπογραφή καθηγητών και φοιτητών. Επαναλήφθηκε μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η απαιτούμενη διάχυση των καινοτομιών στην κοινωνία προκειμένου να ωφεληθεί ο πολίτης όπου το χρειάζεται.

«Μίζα έχει;»

Εκτός των πολλών άλλων, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης εξήραν την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που παρουσίαζε έναν εξωσκελετό για τη βοήθεια ατόμων με αναπηρία, κυρίως δε ατόμων με τετραπληγία.

«Θα το πάρει κάποια ιδιωτική εταιρία μισοτιμής, θα το βάλει στην παραγωγή και μετά θα το πουλήσει στο κράτος αντί να το καλύψει ο ΕΟΠΥ» απάντησε δηκτικά ο βουλευτής Χανίων όταν ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της ΚΟ για μια κατάλληλη φόρμουλα κρατικής αξιοποίησής του.

Λίγο πριν ο ίδιος είχε ρωτήσει βιτριολικά εκπρόσωπο του ΑΠΘ «μίζα έχει;» όταν αυτός του ζήτησε να βρεθεί τρόπος να πιεστούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να επενδύσουν στην ίδια ή σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. «Όχι» του απάντησε κι αυτός κούνησε το κεφάλι του.

«Αυτό πρέπει να κάνει η πολιτική. Να δίνει λύση στην αξιοποίηση τέτοιων μοντέλων. Όχι να γεμίζουν τρεις τσέπες» συμπλήρωσε από την πλευρά ο Ν. Παππάς, αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη μέριμνας και την εγκατάλειψη των δημόσιων πανεπιστημίων που την ίδια ώρα στερούνται πόρους για λειτουργικά και το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό.

Έμψυχο δυναμικό που, σίγουρα, δεν έλειπε απ’ αυτήν την πρώτη «υπερκομματική» σύναξη του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ανατρεπτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ποιος ξέρει, ίσως το βράδυ ξαναβρεθούν όλοι μαζί και σε κάποιο από τα «μικρά διαμαντάκια» της πόλης όπως ακούστηκε σχετικώς…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.